Acil servise başvuran akut gastroenteritli hastalarda etken mikroorganizmaların dağılımı
- Tez No: 175184
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut Gastroenterit, Sivas, Acil Servis, Acute Gastroenteritis, Sivas, Emergency Department
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Gastroenterit. iştahsızlık, bulantı veya kusma gibi gastrointestinal sistem semptomlarıyla başlayan ve kendini değişik şiddette olabilen ishaller ve karında rahatsızlık hissiyle belli eden mide bağırsak mukozasının iltihaplanması olayıdır. Akut gastroenteritler bütün dünyada her yaştan insanda görülebilen ve kişilerin günlük yaşamını en çok etkileyen hastalık grubudur. Bu nedenle olası gastroenterit etkenlerinin bilinmesi, tanıya yönelik araştırmalarda kolaylık, doğru tanı ve etkin tedavi fırsatı sağlayacak, ayrıca antimikrobiyal tedavi gereken durumlarda antibiyotik seçimi için yol gösterecektir. Akut gastroenteritlerde etiyolojik ajanların belirlenmesi amacıyla ishal yakınmaları ile başvuran 150 hastanın dışkı örneklerinde, virolojik, bakteriyolojik, parazitolojik, ve mantar incelemeleri yapılmıştır. Hastaların 79'u erkek 71 'i kadındı. Bunların 61 'inde (%40.7) patojen etken belirlenmiş, 89'unda (%59.3) ise belirlenememiştir. İncelemeler sırasında 150 dışkının 12'sinde G. intestinalis (%8), 10'unda B. hominis (%6.7), 10'unda Salmonella (%6.7), 9'unda (%6) E. histolytica, 7'sinde (%4.7) Rotavirus, 5'inde (%3.3) Shigella, 2'sinde C. difficile (%1.3) 2'sinde Adenovirus (%1.3) 2'sinde (%1.3) Cryptosporidium ve 2'sinde de (%1.3) Candida türü saptanmıştır. Etkenlerin sıklığı ve oranı her mikroorganizma için ayrı ayrı değerlendirildiğinde, en sık saptanan patojen G. intestinalis'tir. Bunu B. hominis, Salmonella ve Shigella izlemektedir. Araştırmamızda görüldüğü gibi bölgemizdeki gastroenteritlerin etiyoloj isinde, bakterilerin ve virüslerin yanında parazitler de önemli yer tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
The gastroenteritis is an inflamatory disorder of gastrointestinal mucosal surface that begins with symptoms and/or sings such as anorexia, nausea and vomiting and manifest itself with diarrheas of varying degrees and discomfort of the abdominal area. Acute gastroenteritis is the most affecting diseases of life in all ages. Designating of the probable agents of gastroenteritis provide knowledge to diagnose easily, treat effectively, and choose antimicrobial agent appropiately. In order to determine etiologic agents of acute gastroenteritis, stools of 150 patients with diarrhea examined. The patients were consisted of 79 males and 71 females. Pathogens were identified in 61 (40.7%) of patients. During this investigation, the following microorganisms were defined in the 150 stool samples; G. intestinalis 12 (%8), B. hominis 10 (%6.7), Salmonella 10 (%6.7), E. histolytica 9 (%6), Rotavirus 7 (%4.7), Shigella 5 (%3.3), C. difficile 2 (%1.3), Adenovirus 2 (%1.3) Cryptosporidium 2 (%1.3) and Candida 2 (%1.3). According to our findings; G. intestinalis, B. hominis, Salmonella spp. and Rotaviruses were isolated most frequently (8%, 6.7%, 6.7% among all pathogens identified, respectively) Of diarrheal diseases in this region, protozoa are also important pathogens as much as viruses and bacteria for adults.