İsotretinoin tedavisi alan akne vulgaris hastalarında yaşam kalitesi ölçümü
Assessing the quality of life in acne vulgaris patients who are treatening with isotretinoin
- Tez No: 175190
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ŞANLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne Vulgaris, isotretinoin, Dermatolojik Yaşam Kalitesi. 28, Acne Vulgaris, Isotretinoin, Quality of Life 30
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
ÖZET isotretinoin Tedavisi Alan Akne Vulgaris Hastalannda Yaşam Kalitesi Ölçümü Amaç: Akne vulgaris lezyonların yerleşim yeri ve sekonder sorunlar nedeniyle etkilenen hastalarda önemli psiko-sosyal sorunlar oluşturmaktadır. Akne vulgaris tedavisinde çok çeşitli alternatifler bulunmakta olup bunlardan biride orta ve şiddetli akne vulgarisli hastalarda kullanılan isotretinoindir. Dermatolojik hastalarda hasta konforu ve yaşam kalitesini değerlendiren çok sayıda çalışma bulunmaktadır. Ancak isotretinoin alan akne vulgaris hastalarında yapılacak geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu tez çalışmasında isotretinoin alan akne vulgaris hastalarında yaşam kalitesindeki değişiklikler değerlendirilmeye çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: 1 Ekim 2005 ile 31 Ekim 2006 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı polikliniğine sivilce şikayetiyle başvuran 983 hasta değerlendirildi. Hastaların lezyonlarının klinik şiddeti, daha önce aldıkları tedaviler ve bu tedaviler sonrası yanıtları değerlendirildi. Başvuran 983 hastadan 63'üne isotretinoin tedavisi başlandı ve çalışmaya dahil edildi. Sözel onam alınması sonrası hastaların cinsiyeti, yaşı, tedavi başlangıç tarihi ve başlanan isotretinoin dozu kaydedildi. Isotretinoin dozu; her hasta için 120mg/kg kümülatif doz hesaplanarak ve hastaların bu dozun 6-7 ay ortalama sürede kullanacakları düşünülerek belirlendi. Hastaların hepsinde tedavi öncesinde global akne evreleme sistemi (Global Acne Grading System, GAGS) kullanılarak hastalık şiddeti kayıt edildi. Bu değerlendirme tedavinin üçüncü ayında ve altıncı ayında olmak üzere toplam 3 kez yapılıp kayıt edildi. Hastalara tedavi öncesinde, üçüncü ayda ve altıncı ayda olmak üzere 3 kez görsel analog skala (Visual Analog Scale, VAS) kullanılarak hastalık şiddetlerini değerlendirmeleri istendi. 27Çalışmada dermatolojik yaşam kalite indeksi kullanıldı ve hastalardan 3. ve 6 aylardaki kontrolde cevaplamaları istendi. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaşları 14 ile 32 arasında değişmekteydi ve ortalama yaşları 22 bulundu. Hastaların 12'si (%29,3) erkek, 29'u (%70,7) kadındı. Klinik olarak değerlendirilen akne şiddet skorunun isotretinoin tedavisi ile belirgin düştüğü ve böylece yaşam kalitesinin yükseldiği görüldü. Hastaların belirlediği görsel analog skala değerleri ise akne şiddet skoruyla orantılı şekilde tedavi ile azalma gösterdi. Tedavi öncesi yüksek olan dış görünümünden rahatsız olma, sosyal faaliyetlerde azalma, bozulmuş günlük yaşam faaliyetleri, yakın çevre ile ilişkiler, cinsel yaşam ve iş-okul yaşamı üzerine olan olumsuz etkilerin isotretinoin tedavisi ile düzeldiği, tedavi sonrası dönemde yaşam kalitesinde belirgin artış olduğu görüldü. Sonuçlar: isotretinoin tedavisi akne vulgarisde etkin bir tedavi olup, tedavinin sonunda akne vulgarisin objektif ve sübjektif değerlendirmelerle klinik şiddetinin azalmasına paralel olarak yaşam kalitesinde anlamlı iyileşmeye neden olduğu saptanmıştır. Akne vulgariste tedavi etkinliği değerlendirilirken yaşam kalite indekslerinin kullanılmasının yerinde olacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Assessing The Quality of Life in Acne Vulgaris Patients Who Are Treatening With Isotretinoin Objective: Acne vulgaris patients have many psycho-social problems because of lesion localization and seconder problems. There are many alternative treatment modalities in acne vulgaris and isotretinoin is one of them, which clinicians use it for moderate or severe acne vulgaris. There are many studies in literature about quality of life in dermatology patients. But stil needed to make other studies about acne vulgaris patients who are using isotretinoin for treatment. To assess the quality of life in acne vulgaris patients who are treatening with isotretinoin is the aim of this study. Material and Method: In November 2005 and November 2006, 983 patients evaluated who are admitted to outpatient clinic of Ankara University Medical School Dermatology Department for acne vulgaris. Clinical severity of lesions and previous treatments learned from patients. 63 patients implicated to study and treated with isotretinoin. Verbal approval receipt from all patients. The sex and age of patients, treatment starting date and dose of isotretinoin noted. 120 mg/kg cumulative doses used for decide to treatment dose of isotretinoin. Clinical severity assessed for all patients at the beginning, 3rd month and at 6th month“Global Acne Grading Scale”.“Visual Analog Scale”was used to determine subjective severity of acne lesions for patients. Dermatology Quality of Life Index was used to assess life quality. Results assessed statistically. Results: 12 men (%29,3) and 29 women (%70,7) assessed in the study. The age changed between 14 and 32, and mean age was found 22. Clinical severity of acne decreased with isotretinoin treatment. Visual analog scale values decreased with treatment and it was found related to clinical severity. Impaired daily activities, sexual effects, clothing behaviors and 29relations was proved with isotretinoin treatment. Both clinical severity and visual analog scale scores were found correlated with improved quality of life. Conclusion: Isotretinoin is an effective agent for acne vulgaris treatment. Quality of life increase with isotretinoin treatment in acne patients and it was correlated with decreasing of clinical severity of acne. We thought that using the quality of life indexes is more appropriate to evaluate treatment efficiency in acne vulgaris treatment.