Pediatrik serebrovasküler olaylarda sitokin, sEPCR ve FVIII ilişkisinin araştırılması
The relationship between cytokines, sEPRCR and factor VIII in pediatric cerebrovascular event
- Tez No: 175194
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: inme, faktör VIII, sitokin, interlökin, sEPCR. 59, Stroke, factor VIII, cytokine, interleukin, sEPCR. 61
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET Pediatrik Serebrovasküler Olaylarda Sitokin, sEPCR ve Faktör VIII İlişkisinin Araştırılması Çocuklarda serebrovasküler hastalık gelişiminde konjenital ve kazanılmış protrombik bozuklukların rol oynadığı bilinmektedir. Son dönemlerde yüksek plazma FVIII düzeylerinin venöz ve arteryel tromboz için önemli bir risk faktörü olduğu bildirilmiştir. İnme fizyopatolojisinde rol oynadığı düşünülen biokimyasal faktörler gösterilse de altta yatan mekanizma tam anlaşılamamıştır. Sitokin düzeylerinin inmeli hastalarda beyin omurilik sıvısı (BOS) ve serumda arttığını ve prognozda etkili olduğunu gösteren birçok çalışma mevcuttur. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda inflamatuar sitokinlerin sEPCR salınımını tetiklediği yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Bizim çalışmamızın amaçları; tanımlanmış olası risk faktörlerinin çocukluk çağı inme olgularındaki sıklığını incelemek, erişkin inme fizyopatolojisinde rol aldığı gösterilmiş ya da öngörülmüş olan sitokinler (TNFa,IL-1B, IL-2, IL6, IL8, IL-11) ve sEPCR düzeyleri ile FVIII düzeylerinde inme sonrası dönemde değişiklik olup olmadığı ve değişikliklerin birbirleri ile korelasyon gösterip göstermediklerini araştırmak olarak belirlenmiştir. Bu prospektif çalışmaya, inme tanısı alan 1.5 ay- 18 yaş arası 27 hasta ve ailesinde tromboz, inme, ilaç kullanımı öyküsü olmayan 30 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Hastaların tanılarının kesinleştirilmesi için komputerize tomografi, magnetik rezonans görüntüleme, magnetik rezonans anjiografi kullanılmıştır. inmeli çocuklardan kan örnekleri akut olaydan en az 6 ay sonra alınmıştır. Bu hastalarda koagülasyon incelemeleri sitokin, sEPCR düzeyleri ve gen polimorfizmlerine bakılmıştır. sEPCR, Asserachrom marka kit kullanılarak ELISA yöntemi ile IL-1p, IL-2, IL-6, IL-8, IL-11, TNF-a düzeyleri otomatik multiplex serum sitokin assay (Luminex Corporation, U.S.A.) cihazı ile ve FV, PT gen değişimleri Light Cyler Cihazı (Roche Applied Science, Germany) ile çalışılmıştır. FVIII düzeyleri, FVIII eksik plazmanın (Sigma Diagnostics Inc., St.Louis, Mo., USA) kullanıldığı bir basamaklı koagülasyon yöntemi ile ölçülmüştür. Sitokinlerin (TNF-a, IL-2, IL-6, IL-8, IL-11) median düzeyleri karşılaştırıldığında; TNF-a, IL-2, IL-8, IL-6 median düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek saptandı. sEPCR, IL-11, FVIII median düzeyleri hasta grubunda kontrol grubundan farklı değildi. Hasta ve kontrol grubunda plazma sitokin düzeyleri(TNF-a, IL-1p\ IL-2, IL-6, IL-8, IL-11), sEPCR, FVIII düzeyleri arasında ilişki olup olmadığı araştırıldığında, hasta grubunda; TNF-a düzeyi ile IL-10, IL-2, IL-6 düzeyleri arasında, IL-1B düzeyi ile IL-2 düzeyleri arasında, IL-2 düzeyi ile IL-6 düzeyi arasında ve IL-6 düzeyi ile IL-8 düzeyi arasında pozitif ilişki saptandı. IL-11 58düzeyi ile diğer sitokin düzeyleri, sEPCR, FVIII düzeyleri arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. sEPCR düzeyi ile yalnız FVIII düzeyi arasında negatif bir ilişki saptandı. Kontrol grubunda; TNF-a düzeyi ile yalnız FVIII düzeyi arasında negatif, IL-2 düzeyi ile yalnız IL-6 düzeyi arasında pozitif, IL-6 düzeyi ile IL-8 düzeyi arasında pozitif yönlü bir ilişki saptandı. IL-11 düzeyi ile diğer sitokin düzeyleri, FVIII düzeyleri arasında herhangi bir ilişki saptanmadı ancak sEPCR düzeyi ile arasında pozitif ilişki saptandı. Sonuç olarak; ilk defa TNF-a, IL-2, IL-6 ve IL-8'in inmenin kronik döneminde de yüksekliklerini koruduklarını ve sEPCR düzeyi ile FVIII düzeyi arasında negatif bir ilişki olduğunu göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Relationship Between Cytokines, sEPCR and Factor VIII In Pediatric Cerebrovascular Event In pediatric population, it is known that congenital and acquired prothrombotic anomalies play an important role in the development of cerebrovascular diseases. Recently, it is reported that high plasma factor VIII levels are important risk factor for venous and arterial thrombosis. Although several biochemical factors thought that plays a role in the physiopathology of stroke has been demonstrated, underlying mechanism has not been clearly understood. In several study, an increased cytokines levels of cerebrospinal fluid and serum of the stroke patients and its implication to the prognosis has been reported. Since now, many evidenced that inflammatory cytokines trigger the sEPCR secretion. The aims of our study are; analysis the frequency of described potential risk factors in pediatric stroke cases, after stroke whether a change in level of the cytokines (TNF-a, IL-1B, IL-2, IL-6, IL- 8, IL-11) that showed or suggested to play a role adult stroke and sEPCR and factor VIII, whether correlated or changing. In this prospective study, we included 27 stroke patients and 30 healthy controls that have no history of medication, aged 1,5 months to 18 years. For definitive diagnosis, we used computerized tomography, magnetic resonance imaging and magnetic resonance angiography. The blood sample of the stroke patients was taken minimum after six months from the acute incident. In this patient we analyzed coagulation parameters and cytokines and sEPCR levels as well as gene polymorphisms. The assays are follows: sEPCR, with ELISA method using a kit brand named Asserachrom, the TNF-a, IL-1B, IL-2, IL-6, IL-8, IL-11 levels automatic multiplex serum cytokine assay instrument (Luminex Corporation, USA) and FV, PT gene changes analyzed with Light Cycler instrument (Roche applied Science, Germany). The factor VIII levels, analyzed with one step coagulation method that uses factor VIII deficient plasma (Sigma diagnostics St Louis, Mo, USA). The median levels of cytokines TNF-a, IL-2, IL-8, IL-6 were higher in the patient group compared to controls. The sEPCR, IL-11, FVIII median levels were not different in patient group compared with controls. When the association of plasma cytokine (TNF-a, IL-1B, IL-2, IL-6, IL-8, IL- 11), sEPCR and FVIII levels examined between patients and controls, a positive relation was determined in the patients group between TNF-a and IL- 10, IL-2, IL-6; between IL-1p and IL-2 and between IL-6 and IL-8 levels. No significant association was found between IL-1 1 and other cytokines, sEPCR, FVIII levels. With sEPCR, a negative relation was found only between FVIII levels. In the control group, with TNF-a level, a negative relation was found 60only between FVIII levels. Also with IL-2 levels a positive association was found only between IL-6 levels and a positive relation was determined between IL-6 levels and IL-8 levels. Between IL-1 1 levels and other cytokine levels, FVIII levels, no relation was observed however a positive relation was found with sEPCR levels. In conclusion; for the first time, we able to demonstrate the persistence of increased levels of TNF-a, IL-2, IL-6 and IL-8 levels and also a negative relationship between sEPCR and FVIII levels in chronic stage of stroke.