Yardımcı üreme teknikleri uygulanan kadınlardan kan ve endometrial doku örneklerinde östrojen ve progesteron reseptör polimorfizminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comperative analyze of estrogen and progesterone receptor polymorphism in endometrial tissue and blood of women who are undergoing ART
- Tez No: 175205
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ŞATIROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Östrojen, Progesteron, Reseptör, Endometrium, Polimorfizm 65, Estrogen, Pregesterone, Receptor, Endometrium, Polymorphism 66
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
7. ÖZET Yardımcı Üreme Teknikleri Uygulanan Kadınlarda Kan ve Endometrial Doku Örneklerinde Östrojen ve Progesteron Reseptör Polimorfizminin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi înfertilite, bir çiftin korunmasız cinsel ilişkiye rağmen en az 1 yıl süre ile çocuk sahibi olamama durumunu tanımlamaktadır. İnfertilite çiftlerin %10-15' ini etkilemektedir. Östrojen ve progesteronun selektif etkileri steroide duyarlı hücreler ve dokularda farklı östrojen ve progesteron reseptör izotiplerinin (ER-a ve ER-p, PR- A ve PR-B) farklı ekspresyonu ile olmaktadır. Östrojen ve progesteron reseptör geninde olan polimorfizm ve mutasyonlar spontan abortusda, infertilitede, ovaryan yanıtta, ovaryan foliküllerin kalitesinde ve implantasyonda, erken abortusta rol oynar. Bu çalışmanın amacı yardımcı üreme tekniklerine kötü yanıt veren, yardımcı üreme teknikleri sonucunda gebe kalan, ovarian hiperstimulasyon sendromu gelişen ve spontan gebe kalan kadınlarda kanda östrojen-progesteron reseptör polimorfizmi araştırmak, midluteal dönemde endometrial dokudan alman örneklerde östrojen- progesteron reseptörlerini immunohistokimyasal olarak incelemektir. Böylece yardımcı üreme teknikleri uygulanan kadınlarda farklı yanıtları öngörerek daha uygun stimulasyon protokolleri kullanılabilecektir. Çalışmaya primer infertilite nedeniyle tedavi edilen 29 ve infertilite öyküsü olmayan, en az bir canlı doğum öyküsü olan 14; toplam 43 kadın hasta dahil edilmiştir. Çalışma dahilindeki 16 hastaya midluteal dönemde endometrial biyopsi yapılarak endometrial dokuda immunohistokimyasal yöntemle östrojen ve progesteron reseptör dağılımları incelenmiş, 43 hastadan venöz kan alınarak östrojen ve progesteron reseptör polimorfizmleri incelenmiştir. Çalışma sonunda endometrial gland (p=76) ve stromadaki (p=0,38) östrojen- progesteron reseptör dağılımı ile östrojen-progesteron reseptör polimorfizmi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. İnfertil gruplar ve kontrol grubu arasında da hem endometriumda östrojen-progesteron reseptör dağılımı hem de östrojen-progesteron reseptör polimorfizmi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,25). Çalışma sonucunda elde ettiğimiz bilgilere göre infertil hastalarda ve kontrol grubundaki hastalarda östrojen ve progesteron reseptör polimorfizmi ve endometrial östrojen ve progesteron reseptör dağılımı yönünden farklılık bulunmamaktadır. Literatürde bu konuyla ilişkili farklı sonuçlar bulunan değişik çalışmalar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Comperative Analyze of Estrogen and Progesterone Receptor Polymorphism in Endometrial Tissue and Blood of Women Who are Undergoing ART Infertility is defined as one year of unprotected coitus without conception. It affects approximately 10-15% of couples in the reproductive age group. Endometrium is a dynamic tissue, which proliferative and secretive activities occur, is controlled by ovarian steroid hormones. Selective effects of estrogen and progesterone in sensitive tissues depends on different expresion of different estrogen and progesterone receptor isotypes (ER-a and ER-P, PR-A and PR-B). Expression of estrogen and progesterone in endometrium is spesific to the cell type and it depends on menstruel cycle. The polimorphism and mutations of ER and PR genes are playing role in; spontan abortion, infertility, ovarian response, quality of ovarian follicules, implantation and early misscarriage. The aim of this study is to determine the ER and PR receptor polimorphism in blood samples of spontaneously pregnant women, OHSS group, ART pregnancies and poor responder group. The aim is also analyzing ER and PR receptors immunohistochemically in samples of endometrial tissue by taking them while midluteal phase. So we can analyze different answers of ART undergoing population and we can use more suitable stimulation protocoles. In this study there is totaly of 43 women, 29 women are primarily infertile and 14 women are non-infertile and have at least one children. Midluteal endometrial biopsy applied to 16 patients to analyze ER and PR receptor distribution by using immunohistochemical method in endometrial tissue. Venous blood sample collected from 43 patients to analyze ER and PR receptor polimorphisms. At the end of the study,there is no statistically significant relationship between endometrial glanduler (p=76), stromal (p=0,38). ER- PR receptor distribution and ER - PR receptor polimorphism. There is also no significant statistically relationship between ER-PR receptor distribution and ER-PR receptor polimorphism in infertile group, compared with control group(p=0,25). Consequently, there is no difference between ER-PR receptor distribution and ER-PR receptor polimorphism in infertile group compared with normal group.There are different studies in literature about the same subject.