Endometriozisli infertil hastalarda dondurulmuş embriyo transferi(FET) ile taze embriyo transferi (ET) sikluslarının fertilite sonuçlarının karşılaştırılması ve sistemik inflamatuar markırlarla ilişkinin değerlendirilmesi
Comparison of fertility outcomes between frozen and fresh embryo transfer cycles in infertile patients with endometriosis: The role of systemic inflammation
  1. Tez No: 995454
  2. Yazar: SENA ŞAHİN ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. NERMİN AKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: FET, NLR, PLR, FET, NLR, PLR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada endometriozis tanısı ile infertilite nedeniyle başvuran hastalarda dondurulmuş-çözdürülmüş embriyo transferi (FET) ve taze embriyo transferi (ET) uygulamalarının gebelik ve canlı doğum sonuçlarının karşılaştırılması ve sistemik inflamatuar belirteçlerle ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya endometriozis tanısı ile yardımcı üreme teknikleri uygulanan 115 infertil kadın dahil edilmiştir. Hastalar uygulanan embriyo transfer yöntemine göre iki gruba ayrılmıştır: FET uygulanan 56 hasta ve ET uygulanan 59 hasta. Hastaların demografik özellikleri, medikal öyküleri, hormon profilleri, tümör belirteçleri (CA-125, CA19-9), tam kan sayımı parametreleri, inflamatuar markerlar (NLR ve PLR), oosit ve embriyo özellikleri ile gebelik sonuçları karşılaştırılmıştır. İstatistiksel değerlendirmede Kolmogorov-Smirnov ve Mann-Whitney U testleri kullanılmıştır. BULGULAR: Gruplar demografik veriler, medikal–cerrahi öykü, hormon profili, tümör markerları ve günlük gonadotropin dozları açısından benzer bulunmuştur (p>0.05). Kan sayımı parametrelerinin çoğu benzer olmakla birlikte, inflamatuar markerlar olan NLR ve PLR değerleri taze ET grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.000). Oosit toplama sikluslarında M2 oosit sayısı ve toplanan oosit sayısı açısından FET lehine anlamlı fark izlenmiştir. En dikkat çekici bulgu olarak, gebelik oranları FET grubunda anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur: hCG pozitifliği (%39.2 vs %20.3, p=0.007), klinik gebelik (%26.7 vs %10.1, p=0.043) ve canlı doğum (%26.7 vs %10.1, p=0.025). Korelasyon analizlerinde yaşın, AMH değerlerinin ve endometriyum kalınlığının gebelik sonuçlarını tek başına öngörmediği görülmüştür. SONUÇ: Bu çalışma, endometriozisli infertil kadınlarda FET, ET kıyasla daha yüksek gebelik ve canlı doğum oranları sağladığını ortaya koymuştur. ET sikluslarında gözlenen artmış inflamatuar yanıt ve hormonal dalgalanmaların endometrial reseptiviteyi olumsuz etkileyebileceği, buna karşın FET uygulamalarında daha stabil, fizyolojik ve öngörülebilir bir endometrial ortamın implantasyon başarısını ve bununla birlikte klinik başarıyı artırabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte inflamatuar mekanizmaların ve endometrial reseptivitedeki farklılıkların daha iyi anlaşılabilmesi için geniş örneklemli, çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, we aimed to compare pregnancy and live birth outcomes between frozen–thawed embryo transfer (FET) and fresh embryo transfer (ET) in infertile women diagnosed with endometriosis, and to evaluate the association of these outcomes with systemic inflammatory markers. MATERIALS AND METHODS: A total of 115 infertile women diagnosed with endometriosis who underwent assisted reproductive techniques were included. Patients were categorized based on the type of embryo transfer performed: 56 underwent FET and 59 underwent ET. Demographic features, medical history, hormonal parameters, tumor markers, complete blood count parameters, inflammatory indices (NLR and PLR), oocyte and embryo characteristics, and pregnancy outcomes were evaluated. Statistical analyses were performed using the Kolmogorov–Smirnov test for normality and the Mann–Whitney U test for group comparisons. RESULTS: The two groups were comparable in terms of demographic variables, medical–surgical history, hormonal profile, tumor markers, and daily gonadotropin dosage (p>0.05). Although most hematological parameters were similar, the ET group exhibited significantly higher NLR and PLR values (p=0.000). In oocyte retrieval cycles, the total number of retrieved oocytes and M2 oocytes was significantly higher in the FET group. Pregnancy outcomes favored the FET group, with higher rates of hCG positivity (39.2% vs 20.3%, p=0.007), clinical pregnancy (26.7% vs 10.1%, p=0.043), and live birth (26.7% vs 10.1%, p=0.025). Correlation analyses indicated that age, AMH levels, and endometrial thickness alone did not predict pregnancy outcomes. CONCLUSION: FET was associated with significantly higher pregnancy and live birth rates compared with ET in infertile women with endometriosis. The heightened inflammatory response and hormonal fluctuations in ET cycles may adversely affect endometrial receptivity, whereas the more stable and physiologic environment in FET cycles may enhance implantation success. Larger, prospective studies are required to further elucidate inflammatory mechanisms and endometrial factors influencing reproductive outcomes.