Gebelikteki hipertansif bozukluklarında maternal serumda hücre dışı serbest fetal DNA'nın değeri
The value of cell free fetal DNA in maternal sera in hypertensive disorders in pregnancy
  1. Tez No: 175204
  2. Yazar: MEHMET MURAT SEVAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ACAR KOÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre dışı serbest fetal DNA, hipertansiyon, gebelik, plasentasyon, trofoblast. 36, Cell free fetal DNA, hypertension, pregnancy, placentation, trophoblast. 37
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET GEBELİKTEKİ HİPERTANSİF BOZUKLUKLARINDA MATERNAL SERUMDA HÜCRE DIŞI SERBEST FETAL DNA'NIN DE?ERİ Gebeliğin neden olduğu hipertansif hastalıklar maternal mortalite ve morbiditenin önemli nedenleri arasında yer alan ve sıklıkla izlenebilen bir durumdur. Net olmasa da plasentasyon defekti, anormal trofoblast invazyonu ve endoteliyal hücre disfonksiyonu patofizyoloj isinde yer almaktadır. Biz bu çalışma ile hipertansif gebelerde maternal dolaşıma kansan hücre dışı serbest fetal DNA miktarlarını tayin ederek, bu değeri normal gebeler ile karşılaştırmayı amaçlamaktayız. Çalışma grubu dahilinde 8 hipertansif gebenin periferik verilerinden alınan kanlarından ayrılan maternal plazmalarında real-time kantitatif PCR yöntemi ile hücre dışı serbest fetal ve maternal DNA miktarları tespit edildi. Bu değer hipertansif bozukluk dahil olmak üzere herhangi bir gebelik komplikasyonu olmayan 8 kontrol gebedeki değerlerle karşılaştırıldı. Hipertansif bozukluğu olan gebelerde maternal plazmalarmdaki hücre dışı serbest fetal DNA miktarlarının (553.50 genomik eşdeğer/ml) normotansif kontrollere (169,50 genomik eşdeğer/ml) göre anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü (P=0.013). Hipertansif grupta saptanan maternal DNA miktarı (5848.5 genomik eşdeğer/ml), kontrol grubuna göre (2362 genomik eşdeğer/ml) yüksek olduğu izlenmiş ancak bu farkın istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (P=0.878). Çalışma sonucunda elde ettiğimiz bilgilere göre gebeliğin hipertansif hastalıklarında hücre dışı serbest fetal DNA miktarında normotansif gebelere kıyasla anlamlı bir artış bulunmaktadır. Literatürde bu sonucu destekleyen, real-time kantitatif PCR kullanılarak yapılan değişik çalışmalar bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE VALUE OF CELL FREE FETAL DNA IN MATERNAL SERA IN HYPERTENSIVE DISORDERS IN PREGNANCY The hypertensive disorders in pregnancy are common and one of the most important causes of maternal mortality and morbidity. Even it is not clear, it is known that; incomplete placentation, abnormal trophoblast invasion and endothelial dysfunction play important role in the pathogenesis of this disorder. We attempt to determine the amount of cell free fetal DNA that passes trough the maternal circulation in hypertensive pregnant, and compare this amount with the normal control cohort. We measured the amounts of cell free fetal and maternal DNA by using real-time quantitative PCR in periferik maternal plasma from the periferik vein of 8 hypertensive pregnant in this study. We compared this amount with 8 pregnant that has no gestational complication including hypertensive disorder. We confirmed that the cell free fetal DNA in hypertensive pregnant (553.50 genome-equivalents/ml) is statistically significantly higher than the normotansif controls (169,50 genome-equivalents/ml) (P=0.013). The cell free maternal DNA in hypertensive group (5848.5 genome-equivalents/ml) is also higher than the control group (2362 genome-equivalents/ml) but this difference is not statistically significant (P=0.878). According to this information of this investigation, there is a significant elevation in the amount of cell free fetal DNA in hypertensive disorders of the pregnancies against to normotansif pregnancies. There are different studies that support this conclusion by using real-time quantitative PCR in the literature.