Ani işitme kayıplı hastalarda prognozu belirlemede elektronistagmografinin yeri
The importance of the ENG for the prognosis of the sudden hearing loss
  1. Tez No: 175222
  2. Yazar: SÜHA BETON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM GERÇEKER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Ani işitme kaybı, ENG, kalorik test, prognoz 47, Sudden sensorineural hearing loss, ENG, caloric test, prognosis 49
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Ani İşitme Kayıplı Hastalarda Prognozu Belirlemede Elektronistagmografinm Değeri Bu çalışmada Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı'na 2004-2006 tarihleri arsında yatırılarak tedavi edilen 23 ani işitme kayıplı hasta incelendi. Yaş, cinsiyet, etyoloji, efşlik eden tinnitus, vertigo, tedavi ve prognostik faktörler değerlendirildi. Tüm hastalarda rutin kan biyokimyası ve tam kan çalışıldı. Tüm hastalara akustik nörinomu ekarte etmek için temporal MRG çekildi. Hastalar tedavi öncesi ve sonrası odyometrik olarak değerlendirildi. Hastalar ENG ve kalorik test ile de değerlendirildi. Hastaların yaş ortalaması 41.2±12.01 idi. Hastalım ortalama başvuru süresi ani işitme kaybının ortaya çıkışından yaklaşık 9 gün sonra idi. Odyogramlara göre 8 (%34.8) hastada hafif, 2 (%8.7) hastada orta, 5 (%17.4) hastada ileri, 8 (%34.8) hastada total işitme kaybı vardı. Odyogram konfigurasy onlarına göre 4 (%17.4) hastada yükselen eğri, 1 (%4.3) hastada inen eğri, 10 (% 43.5) hastada flat, 8 (%34.8) hastada total tip odyogram saptandı. 14 (%60.9) hastada işitme kaybına tinnitus eşlik ederken 6 hastanın (%26.1) işitme kaybına vertigo eşlik etmekteydi.Hastalann tümü yatırılarak steroid, dextran, urografin ve destek tedavisi ile tedavi edildi. Tedavi sonrası düzelme oram % 48.3 olarak saptandı. Risk faktörleri değerlendirildiğinde %30.4 hastada, ani işitme kaybından 5 gün ve daha uzun süre önce ÜSYE öyküsü saptandı. 4 hastada (%17.4) ENG-kalorik testte patoloji saptandı. Bu hastalar aynı zamanda şiddetli vertigo tarifliyorlardı. Tedaviş sonrası bu dört hastanın üçünde işitmede düzelme olurken 1 hastada işitmede düzelme olmadı. Fakat ENG-kalorik test patolojisi olan grup ile, patoloji olmayan grup arasında düzelme oram açısından anlamlı fark saptanmadı. Başlangıçtaki işitme kaybının ileri olmasının prognozu kötü yönde etkilediği ama çok erken başvuru ile daha sonra başvuru arasında ilk haftada fark omadığı saptandı. Vertigo varlığının da prognoza anlamlı olarak etkisi olmadığı tespit edildi. Ama çoğunlukla ileri işitme kayıplı hastalarda görülmesi nedeniyle kötü prognoza işaret 46edebileceği düşünüldü. Aynı zamanda yaşın da prognoz üzerine etkisi olduğu saptandı. Yaşlı hastaların gençler ile kıyaslandığında daha kötü prognoza sahip olduğu gözlendi. AiK etiyoloj isinde vasküler ve viral sebepler ön plandagelmektedir. Steroid, pentoksifilin ve dekstran 40'dan oluşan tedavi protokolünün 5 gün süre ile uygulandığı hastalardan işitme kaybı özellikle konuşma frekanslarında olanlarda daha fazla düzelme elde edildi. Yüksek frekanslardaki kayıplar ise daha az düzelmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Importance Of The ENG For The Prognosis Of The Sudden Hearing Loss The present study includes 23 patients who were admitted to Ankara University ENT clinic with sudden hearing loss and hospitalized between the years of 2004 and 2006. Age,sex, etiology, accompanying pathologies and prognostic factors were examined.Routine blood biochemistry and complete blood count were assessed. All patients were also evaluated by magnetic resonance imaging radiologically. Audiological assessment of the patients were performed before and after treatment. ENG and caloric tests were performed to all of the patients. The mean age of patients were 41.2±12.01and the mean covering the start of disease was found to be 9 days. According to the pure-tone audiograms of the patients at administration to our clinic with sudden sensorineural hearing loss, 8 patients (34.8%) had mild sensorineural hearing loss, 2 (8.7%) had moderate sensorineural hearing loss, 5 (21.7%) had severe sensorineural hearing loss and 8 (34.8%) had profound sensorineural hearing loss. According to the configurations of the audiogram, 4 cases (17.4%) had up-sloping type, 1 (4.3%) had down-sloping type, 10 (60.9%) had flat type, and 8 (34.8%) had total hearing loss. 14 patients (60.9%) had tinnitus, and 6(26.1%) had vertigo. The treatment protocol included different combinations of bed rest, salt restriction, steroids, plasma expander dextrans (rheomacrodex) and urografin administration Complete recovery was achieved in 48.3 % of the patients. When risk factors were evaluated 30.4% of patients had an enefction about 5 or more days before the sudden hearing loss. 4 patients (17.4%) had positive ENG-caloric test pathology. These patients also had vertigo. 3 of these patients had perfect hearing covery after treatment but we found no significant difference between groups of those with a positive ENG-caloric test pathology and with a negative pathology. 48We have found out that an initial advanced hearing loss has an effect, in a way, on worse prognosis while there is no significant difference in admitting too early and afterwards in the first week. In the presence of vertigo, no significant effects were found on the prognosis, but mostly as it is seen in patients with advanced hearing loss, it indicates bad prognosis. Also we found that age is an other prognostic factor. Old patients have bad prognosis when we compare to the youngers. Vascular and viral reasons were found to be predominant in the sudden hearing loss. The five days treatment plan consisting of steroid, pentoxiphylline and dextran 40 proved to be effective at speech frequencies and the poor prognosis was observed at high frequency losses.