Epley manevrasının benign paroksismal pozisyonel vertigo tedavisindeki etkinliğinin belirlenmesi
Evaluation of epley maneuvers efficacy in benign paroxysmal positional vertigo treatment
  1. Tez No: 175223
  2. Yazar: TUNCAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. CENK AKBOSTANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Benign paroksismal pozisyonel vertigo, Epley manevrası 46, Benign paroxysmal positional vertigo, Epley maneuver 48
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Epley Manevrasının Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo Tedavisindeki Etkinliğinin Belirlenmesi Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) baş hareketleri ile provoke olan kısa süreli vertigo atakları ile karakterizedir. Benign paroksismal pozisyonel vertigonun genellikle haftalar içerisinde spontan düzelmesi tedavide kullanılan kanalit repozisyon manevralarının etkinlik ve gerekliliklerinin sorgulanmasına neden olmuştur. Her ne kadar literatürdeki çalışmaların çoğunda Epley manevrasının, tedavisiz izlemden veya plasebodan daha üstün olduğu gösterilmişse de, bu çalışmaların hasta seçimi, uygulanan metod ve hasta izlem. süresi bakımından oldukça farklı oldukları dikkati çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, Epley manevrasının posterior kanal benign paroksismal pozisyonel vertigo (PK-BPPV) tedavisindeki etkinliğini, tedavisiz izlenen ve plasebo manevra uygulanan hastalar ile karşılaştırarak değerlendirmekti. Çalışmaya pozisyonel vertigo hikayesi ve Dix-Hallpike testi pozitif olan 41 unilateral PK-BPPV hastası (21 kadın, 20 erkek) alındı. Epley manevrası 15 hastaya, plasebo manevra 13 hastaya uygulandı ve 13 hasta tedavisiz izlendi. îlk gün yapılan görüşmede ve ikinci ile dördüncü haftalarda yapılan kontrollerde tüm hastalara Dix-Hallpike testi ve semptomatolojik durumu yansıtan 'Vertigo Semptom Ölçeği' ve 'Vestibüler Bozukluklar Günlük Yaşam Etkinlikleri Ölçeği' uygulandı. Epley manevrası ilk gün ve iyileşme yoksa ikinci haftada yapılan değerlendirmede hastanın yakınmaları ve nistagmusu sona erene kadar tekrarlandı. Tüm hastalara uygulamaları gereken ev ödevleri ve bunlara uyum sağlamalarım arttırmak ve ne ölçüde uyguladıklarını kontrol etmek amacıyla, doldurmaları gereken yazılı bir baş dönmesi günlüğü verildi. Hasta grupları arasında yaş, cinsiyet, ortalama semptom süresi, etkilenen taraf ve verilen ev ödevlerini uygulama oram açısından fark yoktu. Ev ödevlerinin genel uygulanma oram %63,4'tü. Ev ödevlerini uygulayan ve uygulamayan hastalar arasında iyileşme açısından fark bulunamadı, ikinci haftada yapılan değerlendirmede tedavisiz izlenen yedi (%53,8), plasebo manevra uygulanan altı (%46,2), Epley manevrası uygulanan 1 1 (%73,3) hastada 45Dix-Hallpike testi negatif bulundu. Dördüncü haftada ise Dix-Hallpike testi negatif olan hasta sayıları; tedavisiz izlenen grupta sekiz (%61,5), plasebo manevra uygulanan grupta sekiz (%61,5) ve Epley manevrası uygulanan grupta ise 13'tü (%86,7). Epley manevrası uygulanan hastalarda iyileşme oranı daha fazla olmasına rağmen hasta grupları arasında istatistiksel fark saptanamadı (ikinci hafta için p=0,32, dördüncü hafta için p=0,23). Ölçeklerle değerlendiren semptomatik durum tüm hasta gruplarında bir önceki değerlendirmeye göre anlamlı olarak düzelmekteydi. Üç hasta grubu birlikte değerlendirildiğinde sadece birinci gün ve dördüncü haftalardaki 'Vestibüler Bozukluklar Günlük Yaşam Etkinlikleri Ölçeği' skorları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,046). Hasta grupları ikişerli olarak değerlendirildiklerinde bu farkın Epley manevrası uygulanan ve tedavisiz izlenen gruplar arasındaki farktan kaynaklandığı saptandı (p=0,022). Epley manevrası ile plasebo manevra uygulanan gruplar arasındaki fark ise sınırda anlamlıydı (p=0,052). Sonuç olarak bir aylık izlem sonunda Epley manevrası uygulanan hastalar gerek Dix-Hallpike testine göre gerekse de semptomatik olarak plasebo manevra uygulanan ve tedavisiz izlenen hastalardan daha fazla iyileşme gösterdiler ancak istatistiksel fark sadece semptomatik açıdan ortaya çıktı. Çalışmamızda uygulanan 'Vertigo Semptom Ölçeği' ve 'Vestibüler Bozukluklar Günlük Yaşam Etkinlikleri ölçeği' skorları üç hasta grubunda da Dix-Hallpike testiyle elde edilen sonuçlarla uyumluydu. Hasta sayısının az olduğu bu çalışma Epley manevrasının etkinliğinin plasebo manevra uygulanan ve tedavisiz izlenen hastalarla birlikte karşılaştıran az sayıdaki çalışmadan biridir. Epley manevrasının etkinliğini plasebo manevra ve tedavisiz izlem ile birlikte karşılaştıran, izlem süresinin ve hasta sayısının fazla olduğu çift kör randomize çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Evaluation of Epley Maneuver's Efficacy in Benign Paroxysmal Positional Vertigo Treatment Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) is charactarised with short lasting vertigo episodes provoked by head movements. Benign paroxysmal positional vertigo may improve spontaneously in a few weeks. Hence efficacy and necessity of canalith repositioning maneuver's became a dilemma. Although Epley maneuver is better than placebo and no treatment in the literature, these studies have different aspects about selection of patients, methodology and following periods. The purpose of this study was to examine the efficacy of the Epley maneuver in the treatment of posterior canal-BPPV by comparing the patients who received placebo maneuver or followed with no treatment. Forty-one (21 women, 20 men) patients with the diagnosis of unilateral posterior semicircular canal BPPV according to history of positional vertigo and positive Dix-Hallpike test included to study. Subjects were randomly assigned to three groups: Epley maneuver (n=15), placebo maneuver (n=13) and no treatment (n=13). Patients were reevaluated two weeks and one month after the first visit. Dix-Hallpike test and subjective assesment with both 'Vertigo Symptom Scale- short form' and 'Vestibuler Disorders Activities of Daily Living Scale' were performed to all patients in each visit. Epley maneuver were performed in the first and if necessary in the second visits and repeated until the patients' complaints and nistagmus disappeared. Posttreatment instructions and daily vertigo diary to document dizzy spells and adherence to these posttreatment instructions were given to all subjects. The groups didn't differ significantly with respect to age, sex, symptom duration, involvement side and adherence to posttreatment instructions. Posttreatment instructions were carried out completely by %63,4 of the patients. There wasn't any signficantly different outcome between the patients with respect to adherence to posttreatment instructions. Dix-Hallpike test were negative in seven (%53,8) of the 13 untreated patients, six (%46,2) of the 13 patients in the placebo group and 1 1 (%73,3) of the 15 patients in the Epley group 47on the second week. At the end of the month 13 of the 15 (86,7%) patients in the Epley group had negative results on positional testing compared with eight of the 13 (%61,5) patients in the placebo and eight of the 13 (%61,5) patients in the untreated groups. Although the patients in the Epley group had beter outcomes, there wasn't any statistically significant difference between the groups (p=0,32 for the second week, p=0,23 for the first month). Symptomatic status scores for each evaluation according to scales were statistically better compared with the previous evaluation scores in all groups. When all groups were evaluated together, statistically significant difference found in 'Vestibuler Disorders Activities of Daily Living Scale' scores of the first day and fourth week (p=0,046). This result was stemmed from the difference of the Epley and untreated groups scores when the groups evaluated statistically with each other (p=0,022). The difference between the Epley and placebo groups' scores was in a tendency level (p=0,052). In conclusion the patients treated with Epley maneuver were better than the patients in placebo and untreated groups according to Dix-Hallpike test and symptomatically at the end of the month, but statistically difference established only for the symptomatic status. 'Vertigo Symptom Scale-short form' and 'Vestibuler Disorders Activities of Daily Living Scale' scores were consistent with the results of Dix-Hallpike test in all groups. Although the number of patients were limited, this study was one of the rare studies which compared the efficacy of Epley maneuver with placebo maneuver and untreated groups. Double-blind and randomised investigations which have more patients and long term follow up are necessary to determine the efficacy of Epley maneuver.