Demans taramasında saat çizme testinin üç farklı değerlendirme yönteminin karşılatırılması
A comparison of three clock scoring methods for detecting dementia
  1. Tez No: 175229
  2. Yazar: SERDAR SÜLEYMAN CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN TURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: demans, Saat Çizme Testi, duyarlılık, özgüllük, tarama 34, dementia, Clock Drawing Test, sensitivity, specificity, screening 35
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Demans Taramasında Saat Çizme Testi'nin Üç Farklı Değerlendirme Yönteminin Karşılaştırılması Amaç: Üç farklı Saat Çizme Testi (SÇT) puanlama yönteminin demans taramasında keskinliğini karşılaştırmak ve Standardize Mini Mental Test ile SÇT'nin demans tanısında birlikte kullanılabilirliğini incelemek. Son yıllarda SÇT bir bilişsel tarama aracı olarak klinikte yaygın kullanılmaktadır ve psikometrik bileşenleri ve klinik kullanım kolaylığım belirten birçok makale mevcuttur. Yöntem: Saat Çizme Testleri'nin puanlaması retrospektif ve kör olarak üç puanlama yöntemine göre (Shulman, Sunderland, Watson) iki farklı klinisyen tarafından yapılmıştır. SÇT ve SMMT, DSM IV-TR kriterlerine göre demans tanısı alan 65 hastaya ve nörolojik veya psikiyatrik hastalığı olmayan 112 yaşlı bireye uygulanmıştır. Her bir SÇT Shulman, Sunderland ve Watson yöntemlerine göre puanlanmış ve geçerlilik ve yordama doğruluğu ROC eğrisi analizi kullanılarak hesaplanmıştır. Bulgular: Değerlendiriciler arası güvenirlik için bakılan sınıf içi korelasyon katsayısı her üç yöntem için de yüksek bulunmuştur (0,92-0,97). ROC eğrisinin altoda kalan alan SMMT için (0,96 %95 GA 0,94-0,99) diğer üç SÇT yöntemine kıyasla daha büyüktür (Shulman: 0,89 %95 GA 0,84-0,94, Sunderland: 0,86 %95 GA 0,80-0,92, Watson: 0,80 %95 GA 0,73-0,87). Üç SÇT yöntemi içinde en yüksek duyarlılık ve özgüllük Shulman yönteminde saptanmıştır (duyarlılık %91, özgüllük %79). Sonuç: SÇT, bilişsel tarama araçları için belirlenen kriterleri karşılar. SÇT yürütücü işlevler gibi birçok bilişsel işlevi yansıtır, hızlı uygulanır ve puanlaması kolayca yapılabilir. Daha önce yapılan çalışmaların sonuçlan ile uyumlu olarak üç saat puanlama metodu da demans taramasında kullanılabilir. SÇT,(özellikle Shulman yöntemine göre puanlanırsa) SMMT ile birlikte kullanıldığında demans taramasında kolayca uygulanabilen ve yüksek duyarlı bir testtir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Comparison of Three Clock Scoring Methods for Detecting Dementia Objective: To compare the accuracy of 3 different clock scoring methods for dementia screening and to examine whether a combination of Mini Mental State Examination (MMSE) with Clock Drawing Test (CDT) can be used for dementia screening. The CDT has achieved widespread clinical use in resent years as a cognitive screening instrument and a significant amount of literature relates to its psychometric properties and clinical utility. Method: Retrospective blinded analysis of clock drawing performance using three published scoring methods (Shulman, Sunderland and Watson) was made by two clinicians. The CDT and the MMSE were administered to 65 subjects with dementia (using DSM IV-TR criteria) and 1 12 elderly subjects who did not have a neurologic or psychiatric disorder. Each was scored according to the methods of Shulman, Sunderland and Watson and evaluated for reliability and predictive accuracy, using receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: The inter-rater correlation coefficents were high for all three clock scoring methods (0,92-0,97). The area under the ROC curve was largest for MMSE (0,96 %95 CI 0,94-0,99) than other three CDT methods (Shulman: 0,89 %95 CI 0,84-0,94, Sunderland: 0,86 %95 CI 0,80-0,92, Watson: 0,80 %95 CI 0,73-0,87). Highest sensitivity and specificity were achieved by Shulman scoring method in three methods (%91 sensitivity, specificity %79). Conclusion: The CDT meets defined criteria for a cognitive screening instrument. It taps into a wide range of cognitive abilities including executive functions, is quick and easy to administer and score with good acceptability by subjects. Consistent with other studies, three clock scoring methods can be used in dementia screening. The CDT (especially if scored according to the Shulman scale) in combined with the MMSE is an easily administered and highly sensitive screening test for dementia.