Kognitif fonksiyonların değerlendirilmesinde mini-cog testinin minimental teste göre Türkçe geçerlilik ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi
Turkish validity and reliability of mini-cog test for evaluation of cognitive function
- Tez No: 398931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA ÜLGER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Demans, MMSE, Mini-cog test, Geçerlilik, Yaşlı, Türkiye, Alzheimer dementia, MMSE, Mini-cog test, validity, elderly, Turkey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Geriatrik popülasyonda yaygın olarak görülen morbidite ve mortaliteyi arttıran bir hastalık olan Alzheimer'ın erken tanı ve tedavisi oldukça önemlidir. Alzheimer hastalığı için altın standart olarak kullanılabilecek hiç bir biyokimyasal belirteç yoktur. Alzheimer hastalığının taramasında kullanılan bir çok tarama testi bulunmaktadır. Ülkemizde ve dünya genelinde bu tarama testlerinden en çok kullanılanı Mini Mental State Examination (MMSE)'dir. Fakat MMSE testinin tanısal değeri eğitim ve dilden etkilenmektedir. Mini-cog testi 3 kelime hatırlama ve saat çizme testinin birleşiminden oluşan kültür, dil ve eğitim açısından heterojen olan demaslı hastaları, demans olmayanlardan ayırmaya yarayan kısa bir testtir. MMSE testinin uygulama süresi yaklaşık 7 dakika sürerken Mini-cog testi 3 dakika kadar sürmektedir. Bu çalışmada geriatrik popülasyonda Mini cog testinin geçerliliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza Gazi Üniversitesi Hastanesi Geriatri Polikliniğine başvuran 171'i kadın 129'u erkek olmak üzere toplamda 300 hasta dahil edilmiştir. Hastaların tümüne MMSE ve Mini-cog testi uygulanmıştır. MMSE ve Mini-cog test sonuçlarından habersiz 2 klinisyen tarafından hastalar kognitif fonksiyonlar açısından değerlendirilmiştir. Klinisyen değerlendirmeleri MMSE ve Mini-cog test sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Mini-cog testinde hastalar Muhtemel kognitif bozukluk (+), Muhtemel kognitif bozukluk (-) şeklinde sınıflanmıştır. MMSE ve Mini-cog testi arasındaki kappa uyumu iyi düzeyde (0,79) olarak saptanmıştır . Mini-cog testinin sensitivitesi %87 spesivitesi %95 olarak saptanmıştır. Çalışmamızda MMSE ile 1.grup klinisyen arası kappa uyumu 0,57, MMSE ile 2.grup klinisyen arası kappa uyumu 0,57 olarak saptanmıştır. Mini-cog ile 1.grup klinisyen arası kappa uyumu 0,57 , Mini-cog ile 2.grup klinisyen arası kappa uyumu 0,45 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak bu çalışma ile Mini-cog testinin Türkiyede geriatrik popülasyonda kognitif fonksiyonların değerlendirilmesinde geçerli bir tarama yöntemi olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Early diagnosis and treatment of Alzheimer, which is a common disease in geriatric population and associated with increased morbidity and mortality is quaite important. There is no biochemical indicator as a gold standard for Alzheimer Disease. Thus various methods are used worldwide for screening of Alzheimer Disease. The most commonly used one is Mini Mental State Examination (MMSE) among these methods both in our country and worldwide. But its diagnostic value was influenced by education or language. Mini-Cog, a composite of three-item recall and clock drawing, was developed as a brief test for discriminating demented from non-demented persons in a community sample of culturally, linguistically, and educationally heterogeneous older adults. Administration time for the Mini-Cog was 3 minutes and 7 minutes for the MMSE. In this study, it was intended to perform the validity study of Mini-cog test. Our study included 300 patients (171 male and 129 female) aged 65 years and older, who admitted to Gazi University Geriatrics Outpatient Clinic. MMSE and Mini-cog test were performed in patients. Two clinicians blinded to MMSE and Mini-cog test results evaluated the cognitive status of patients. The agreement between the results of Mini-cog test and MMSE was observed by clinician's evaluations. Both MMSE and Mini-cog test was performed in 300 elderly adults. The Mini-Cog, scored by an algorithm as ''possibly impaired'' or ''probably normal''. Agreement between Mini-cog test and MMSE (kappa agreement 0.79) was at a good level. Sensitivity and specificity of Mini-cog test were found to be 87 and 95 %. Agreement between Mini-cog and MMSE score by clinician's evaluation was found to be good when assessed with kappa statistics (kappa coefficients; clinicians 1: 0,57 -0,57 clinicians 2:0.58 and 0,45). As a result, it was suggested in this study that Mini cog test is a validated method for the screening of elderly adults in Turkey.