Trafik kazalarında ruhsal problemler ve intihar düşüncelerinin rolü
The role of the psychiatric problems and suicidal ideation in traffic accidents
  1. Tez No: 175230
  2. Yazar: M. GHASEM SHARİFİ MALAYER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: intihar düşünceleri, kendine kasten zarar verme davranışı, risk faktörleri, trafik kazaları, yaşam olayları 50, deliberate self-harm, life events, risk factors, suicidal ideation, traffic accidents
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Trafik Kazalarında Ruhsal Problemler ve İntihar Düşüncelerinin Rolü Trafik kazaları alınan bütün önlemlere karşın can ve mal kaybının başta gelen sebeplerinden biri olmaya devam etmektedir. Çok boyutlu bir sorun olarak kabul edilmesi gereken trafik kazalarının sürücülerin ruhsal durumuyla da yakm bir ilişki içinde olduğu bilinmekte ve sorunun bu boyutuyla ilgili farklı alanlarda bir çok araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada trafik kazası yapmış ve yapmamış deneklerin sosyodemografik özellikleri, yaşam olayları, depresyon belirtileri, intihar olasılığı, intihar düşünce ve davranışları, kendine kasten zarar verme davranışları ve sosyal destek kaynaklan açısından karşılaştırılmaları amaçlanmıştır. Çalışmaya dahil edilen denekler Aralık 2006 ile Şubat 2007 tarihleri arasında Ankara'da trafik kazası yapmış olan sürücüler ve yakm sosyodemografik özellikler taşıyan kontrol grubundan oluşmuştur. Vaka grubu kaza sonrası Ankara'da bulunan dört büyük hastane ve diğer sağlık kuruluşlaıına başvuran/getirilen sürücüler arasından seçilmiştir. Vaka ve kontrol gruplarının her biri 60 denekten oluşturulmuştur. Değerlendirme aracı olarak sosyodemografik veri formu, Yaşam Olayları Skalası, İntihar Olasılığı Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri, İntihar Düşüncesi Ölçeği, İntihar Davranışı Ölçeği, Çok Yönlü Sosyal Destek Ölçeği ve Kendine Kasten Zarar Verme Envanteri uygulanmıştır Trafik kazalarının daha düşük eğitim düzeyi, ailede daha yüksek psikiyatrik hastalık oranı, kendine zarar verici davranışlar, önceki trafik kazalarının sıklığı, yaşam olaylarının sıklığı ve yoğunluğu, depresif duygudurum belirtileri ile doğrudan bir korelasyon gösterdiği tepsit edilmiştir. Daha önce gerçekleştirilen bir çok çalışma bu durumlarının her birinin intihar düşünce ve davranışları ile ilişkisini vurgulamış olduğu gibi, araştırma grubunda intihar düşüncesi ve davranışını değerlendiren ölçekler intihar potansiyelinin daha yüksek olduğu şeklinde yorumlanabilecek sonuçlar ortaya koymuştur. Bu bulguların sonucunda trafik kazalarının önlenmesine yönelik çalışmaların çok boyutlu bir çerçeve içerisinde ele alınması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu çerçevenin en önemli bölümünü insan unsuru oluşturmaktadır. Eğitimin her alanda olduğu gibi burada da tartışılmaz bir öneme sahip olduğu görülmüştür. Bu eğitim süreci yalnızca bireysel eğitimle sınırlı kalmayıp toplumun ruh sağlığı konusunda bilinçlendirilmesinin önemini gündeme getirmektedir. "
Özet (Çeviri)
SUMMARY TheRole of The Psychiatric Problems and Suicidal Ideation In Traffic Accidents Road traffic accidents are a leading cause of morbidity and mortality in the world in spite of all debate and action to reduce them. This multidimensional problem is known to be in a close relationship with the psychological health state of the drivers. Many studies were done, investigating this relationship from different aspects. The aim of the present study is to evaluate socio-demographical characteristics, life events, depression symptoms, probability of suicide attempts including suicidal thoughts and behaviours, self-mutilative behaviours and social support resources of individuals who had a traffic accident recently and those who had not. Subjects are 60 drivers who were involved in crashes in Ankara, Turkey from December 2006 to February 2007. The control group is consisted of 60 individuals routinely driving in the same area with no known fatal crashes in the previous year and with socio-demographical characteristics similar to those of the subjects group. The cases were drivers admitting to major hospitals' emergency rooms or primary health care centers in Ankara and some who did not need medical care after the crash. The assessment instruments are a socio-demographic data questionaire, the Life Events Scale, Suicide Probability Scale, Beck Depression Inventory, Suicidal ideation Scale, Suicidal Behaviour Scale, the Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Deliberate Self-Harm Inventory. The results have supposed that the prevalence of traffic accidents was directly associated with low education levels, high psychiatric disorder rates in the family, self-mutilative behaviours, frequency and intensity of the life events and depressive mood of the drivers. All these conditions are believed to be in relation with relatively higher risks of suicide. Also scales and inventories used to rate suicidal thoughts and behaviors in both groups, indicated higher risk of suicide among the case group. The results pointed out that there are direct and indirect relationships between traffic accidents and suicidality. Studies and investigations on reducing traffic accidents are supposed to be run in a multidiciplinary frame, paying enough attention to the psychologic aspects of the problem. Education, as in many other fields, is obviously an important factor influencing the prevalence of road accidents. "