Profesyonel sürücülerin trafikte öfke açısından değerlendirilmesi
Anger assessment of the professional dreivers
- Tez No: 175240
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜROL CANTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Profesyonel sürücüler, öfke, trafik, adli tıp, çok boyutlu öfke ölçeği. 138, Professional drivers, anger, traffic, forensic medicine, multi dimensional anger scale. 140
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Profesyonel Sürücülerin Trafikte Öfke Açısından Değerlendirilmesi Bu çalışmada; meslekleri gereği trafik ortamında uzun süre bulunan, geçimini ticari araç kullanarak sağlayan, trafikte uzun süre kalmanın olumsuz etkilerini üst düzeyde yaşayan profesyonel sürücüler, trafikte öfke açısından değerlendirilmiş, trafikte öfkelerini nasıl ifade ettikleri ile öfkelenmelerine sebep olan etkenlerin ve bunların sürücü davranışları üzerindeki etkileri incelenerek çözüm önerilerinde bulunulması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi Ankara'da ticari taksi, minibüs, belediye otobüsü, özel halk otobüsü, kamyon ve kamyonet kullanan, rastlantısal olarak belirlenen toplam 375 profesyonel sürücüden oluşmuştur. Araştırmada 2001 yılında Baklaya tarafından geliştirilen Çok Boyutlu Öfke ölçeği (ÇBÖÖ) kullanılmış olup ölçeği oluşturan maddeler sıra etkisini kontrol edebilmek amacıyla, değişik sıralarda dizilerek, bir batarya haline getirilmiştir. Bu bataryaya da cinsiyet, yaş, eğitim, araç kullanma süresi, son beş yılda karışılan kaza ve alınmış trafik cezalan vb. bilgileri içeren demografik bilgi formu eklenmiştir. Verilerin istatistiki incelenmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmış, tek yönlü varyans analizi, tanımlayıcı testler ve korelasyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda profesyonel sürücülerin karıştığı trafik kazalarında en önemli nedenlerden birisinin öfkeli ve saldırgan sürücü davranışları olduğu, profesyonel sürücülerin en çok, trafik kurallarına uymayan ve bunun doğal sonucu olarak diğer sürücülerin haklarım hiçe sayıp onlara saygı göstermeyen araç kullanıcılarına öfkelendikleri, bunun da sürücülüklerine saldırgan davranışlar olarak yansıdığı, profesyonel sürücülerin trafik ortamında öfkelendiklerinde en sık yaptıkları davranışın el kol hareketi yapmak ya da küfür etmek olduğu, bu durumda profesyonel sürücülerin öfkelerini daha çok sözel ve bedensel ifadelerle ortaya koyduğu, özellikle ticari araç kullanan 18-30 yaş grubu genç sürücülerin öfke belirtileri ve saldırgan davranışlar yönünden en büyük risk grubunu oluşturduğu, deneyim ve yaşın artmasıyla öfkenin azaldığı, ticari araçları kullanan şoförlerin sosyal güvencesinin olmayanlarda öfke belirtileri ve saldırgan davranışların daha çok ortaya çıktığı, ticari araç kullanan şoförlerin öfkeli ve saldırgan davranışlar sergilemelerinin nedenlerinden birisinin de maddi sorunlar olduğu belirlenmiştir. 137Özellikle profesyonel sürücüler deneyimli sürücüler olmalarına rağmen, güvenli sürücülük özellikleri ve sürücülük yeteneğindeki sorunların deneyimle çözülemediği ve ticari araçların karıştığı kazaların artarak devam ettiği görülmektedir. Deneyimin yam sıra güvenli sürücülük özelliklerinin kazanılmasında profesyonel sürücülere yönelik psikolojik değerlendirmeler yapılmasının ve bu değerlendirmelerde sürücü gruplarına göre özel eğitim programlarının oluşturulması son derece önemlidir. Bu eğitimlerde, sürücülerle yapılacak görüşme sonucunda elde edilen bilgiler, sürücü davranış, geliştirme programlarının içeriğinin hazırlanmasında kullanılmalıdır. Sürücülerin yetersiz olduğu alanların belirlenmesine dayanılarak oluşturulan bu eğitim programlan, bireylerin trafikte öfkeyle baş edebilmelerine, trafik kurallarına uymalarına, kendi beceri düzeylerinin artmasına hatalı sürücü davranışlarının ise azalmasma katkıda bulunacaktır. Trafik, gerek kazalar gerekse de trafiği oluşturan unsurlar yönüyle adli tıbbın çalışma alanlarından birisidir. Özellikle trafik kazasında yaralanan olguların ceza davaları ve daha sonra tazminat davaları sürecinde adli makamlarca değerlendirilmeleri istenmekte, bu değerlendirme içerisinde adli tıp uzmanlarınca düzenlenecek raporlar önemli olmaktadır. Hızla gelişen dünyada, ulaşım; bazen temel bir stres sebebi, bazen de hayata mal olan bir yolculuktur. Trafik sorunlarına sebep olan insan unsurunun oram yol ve çevre unsurlarına göre çok yüksek olup Türkiye'de ortalama %95-99 arasındadır. Bu nedenle, insanlara güvenli trafik ortamım sağlayacak, yanlış hareketlerini düzeltecek, doğru alışkanlıklar ve davranışlar kazandıracak çalışmalar yapılmalıdır. Çalışmamızın sonuçlarında elde edilen veriler; Çok Boyutlu Öfke Ölçeğinin profesyonel sürücülerde iç tutarlılığı ve güvenilirliği yüksek bir test olduğunu, bu sonuçlara göre de ticari amaçlı araç kullanan sürücülerin öfke yönünden değerlendirilmesinde rahatlıkla kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Anger Assessment of the Professional Drivers In this study, anger levels and representations of professional drivers were assessed. The subjects of the study, because of their occupation, drive long hours and experience the negative effects of spending significant amounts of time in the traffic on an utmost level. The factors that stimulate anger in the traffic, the representations of anger towards these factors and the influence of anger on drivers' behavior were evaluated. The sampling of the study was undertaken in Ankara among drivers of commercial taxis, minibuses, buses, trucks and municipality buses. A random set of 375 professional drivers were selected for the study. The assessments were done by“Çok Boyutlu Öfke Ölçeği (ÇBÖÖ) (Multi Dimensional Anger Scale)”, which was developed by Baklaya in 2001. The items in this scale were shuffled in order to control for any bias of the order of the questions. A demographic questionnaire was added to the scale to gather information about sex, age, education level, years of driving, as well as, the accidents and regulations that the driver was involved. One way variance analysis, definition tests and correlation analysis, all of which was supported by SPSS 15.0 statistics package, were used to interpret results. The results of this study indicated that the most significant reason for the accidents that involves professional drivers was angry driver behavior. The study shows that the drivers who disobey the traffic rules and disregard other drivers' rights anger the professional drivers most, hence influencing their driving behavior. The hand gestures and swearing were observed to be the most common reflections of this anger. The professional drivers of the younger age group (18-30 years olds) comprise the highest risk group and the increasing age and experience seem to decrease the level of anger. In addition, the drivers, without social security and/or financial peace of mind express increased levels of aggression. The professional drivers, despite the fact that they are more experienced than the regular drivers, do not necessarily practice safe driving habits. In fact, the accidents that involve professional drivers have been on the increase. Thus, it is important to conduct psychological evaluations and promote education programs based on these evaluations. These targeted educations would help professional 139drivers to cope with their anger, obey the traffic regulations and increase their driving abilities. Traffic is a subject of Forensic Medicine as it involves accidents. In particular, forensic medicine staff is asked to provide reports for the prosecutions involving traffic accident injuries. The human error, rather than the environmental or road conditions, is the dominant cause of traffic accidents in Turkey (%95-99). Thus, actions should be taken to ensure a safe traffic environment. This study shows that Çok Boyutlu Öfke Ölçeği (ÇBÖÖ) (Multi Dimensional Anger Scale) is a reliable and coherent method to measure the anger and aggression among professional drivers.