Bulbus olfactorius tractus olfactorius ve trigonum olfactorium'u besleyen arterlerin mikroanatomisi
Microanatomy of arteries supplying olfactory bulb, tract and trigonum olfactorium
  1. Tez No: 175244
  2. Yazar: AYHAN CÖMERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TEKDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: arteriyel anatomi, bulbus olfactorius, tractus olfactorius, trigonum olfactoium, a. cerebri anterior, a. cerebri media, a.olfactoria, a. communicans posterior 63, arterial anatomy, olfactory bulb, olfactory tract, trigonum olfactorium, anterior cerebral artery, middle cerebral artery, olfactory artery
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET BULBUS OLFACTORIUS, TRACTUS OLFACTORIUS VE TRİGONUM OLFACTORIUM'U BESLEYEN ARTERLERİN MİKROANATOMİSİ Fossa cranii anterior'a yönelik çoğu girişimde a. cerebri anterior, a. cerebri media ve a. communicans posterior'un dalları operasyon alanıyla doğrudan ilişkilidir. Girişimler sırasında bulbus olfactorius, tractus olfactorius ve bunları besleyen arterlerin hasar görebileceğini mutlaka dikkate almak gerekmektedir. Bulbus olfactorius, tractus olfactorius ve trigonum olfactorium bölgesinde komplikasyonsuz cerrahi, buradaki nörovasküler yapıların detaylı olarak bilinmesiyle mümkündür. Bu yapılan, damarları lateks ile doldurulmuş 40 beyin ve doldurulmamış 5 beyin üzerinde inceledik. A. olfactoria'nın en sık olarak a. orbitofrontalis medialis veya a. cerebri anterior'un A2 segmentinden çıkmakta olduğu gözlendi. A. cerebri media'nın da bulbus olfactorius ve tractus olfactorius'u besleyen dallarının olduğu ortaya konuldu. Bu nedenle a. cerebri media'nın proksimali ile ilgili cerrahi yaklaşımlar da bulbus olfactorius ve tractus olfactorius'un iskemisine neden olabilir. A. cerebri anterior'dan bağımsız olan bu beslenme, önden yaklaşımlarda koku fonksiyonunun kısmen korunmasına yol açacaktır. Ayrıca damarları doldurulmuş 5 kadavrada endoskopik anatomi incelendi ve kraniotomiler sonrasında bu kadavralar morfolojik olarak değerlendirildi. Lobus frontalis'lerin minimal eleve edilmesi anozmi komplikasyonunu düşürecektir. A.communicans posterior"dan da köken alan ve tractus olfactorius ve stria olfactoria lateralis'i besleyen dallar olduğu gözlemlendi. Bu varyasyondan dünya literatüründe daha önce bahsedilmemiştir. Tractus olfactorius ayrıca bazı arteriyal varyasyonlar tarafından beslenmektedir. Rastlanılan a. azygos bulbus ve tractus olfactorius'u beslemekteydi, iki a. cerebri media accessoria'dan biri ise tractus 62olfactorius'a dal vermekteydi. Diğer cerrahi önlemlerin yanı sıra bulbus olfactorius, tractus olfactorius ve trigonum olfactorium'u besleyen arterlerin erken tanınması ve korunması, postoperatif koku kayıplarını azaltabilecektir. Bu çalışmadan elde edilen yeni anatomik bilglerin bu bölgenin mikrocerrahi işlemlerinde yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
accessory middle cerebral arteries supplied olfactory tract. In addition to other surgical precautions, early identification and preservation of the vascular supply of the olfactory bulb and tract and trigonum olfactorium may reduce the rate of postoperative olfaction compromise. We hope that anatomical knowledge added by this study will be useful for microsurgical procedures in this region.