Bazı eser elementlerin amberlit XAD-16 ile zenginleştirme şartlarının araştırılması ve alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi ile tayinleri
Investigation on the preconcentration conditions of some trace elements on amberlite XAD-16 and their determination by flame atomic absorption spectrocopy
- Tez No: 17578
- Danışmanlar: DOÇ.DR. A. REHBER TÜRKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Eser elementler, zenginleştirme, Amberlit XAD-16, alevli atomik abso.rpsiyon spektroskopisi
- Yıl: 1991
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
BAZI ESER ELEMENTLERİN AMBERLÎT XAD-16 ÎLE ZENGİNLEŞTİRME ŞARTLARININ ARAŞTIRILMASI VE ALEVLİ ATOMİK ABSORPS1YON SPEKTROSKOP1S1 İLE TAYİNLERİ (Yüksek Lisans Tezi) Adalet Tunceli GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 1991 ÜZ Bu çalışmada Cu, Ni ve Zn çözeltileri XAD-16 içe ren kolonlar ile zenginleştirilmiş ve optimum şartlar araştırılmıştır. Cu, Ni ve Zn için geri kazanma verim leri % 95 güven ile sırasıyla % 82,4 ± 0,3, X 71 i 1 ve % 95 ± 3 bulunmuştur. Cu ve Ni için PAN ( 1- [2-pi r idi 1 - azo] -2-nafto 1 ) ile kompleks oluşturularak, geri kazanma verimi yaklaşık % 99'a çıkarılmıştır. Sodyum ve potasyumun varlığı eser elementlerin zenginleştirilmesini etkilememiştir, önerilen metod şehir suyuna uygulanarak Cu, Zn ve Ni derişimi alevli AAS ile tayin edilmiştir. Bilim Kodu : 405 ^
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION ON THE PRECONCENTRAT I ON CONDITIONS OF SOME TRACE ELEMENTS ON AMBERLITE XAD-16 AND THEIR DETERMINATION BY FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROCOPY (M.Sc. Thesis) Adalet Tunceli GAZ t UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY Eylül 1991 ABSTRACT In this study, the solutions of Cu, Ni and Zn were preconcentrated on columns which were filled with XAD-16 and the optimum conditions were investigated. The recoveries of elements were 82,4 ± 0,3 %, 95 ± 3 % and 71 ± 1 % for Cu, Zn and Ni respectively at 95 % confidence limit. The recoveries were increased to about 99 % for Cu and Ni which were formed complexes with PAN (l-C2-piridi lazol-2-naf tol ). The presence of Na and K did not affected to the preconcentration of trace elements. The proposed method was applied on tap water and the concentrations of Cu, Zn and Ni were determined by FAAS. Science Code : 405 Keywords : Trace elements, Amber lite XAD-16 preconcentration, flame atomic absorption spectroscopy. Page Number : 106 Adviser : Doç. Dr. A. Rehber TÜRKER I I I