An Expert system for academic advising and course registration
- Tez No: 17635
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Akademik Danışmanlık, uzman sistemler, yapay zeka, Academic advising, expert systems, artificial intelligence.iv
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET AKADEMİK DANIŞMANLIK VE DERS KAYITLARI İÇİN BİR UZMAN SİSTEM AUF, MEHMED TEMMUZ, 1991 Akademik danışmanlık, akademik ders programlarının sağlıklı olarak uygulanabilmesi ve üniversite/bölüm kurallarına uyum sağlanabilmesi açılarından önemlidir. Buna ek olarak, danışmanlar uygun olmayan ders seçimi sebebiyle doğabilecek problemlerin ve olası mezuniyet gecikmelerine engel olma amacını gütmektedirler. Artan öğrenci sayıları, fakülte elemanlarının ağırlaşan yükü ve sık sık değişen kurallar ODTÜ, İşletme Bölümü 'nde akademik danışmanlık hizmetlerini her geçen gün daha külfetli hale getirmektedir. Diğer üniversitelerde de görüldüğü gibi akademik danışmanlığın getirdiği zorluk ve yüklerin çözümü için Yapay Zeka ve Uzman Sistemler alanındaki gelişmeler göz önüne alınarak akademik danışmanlık/ders kayıtları konusunda bir uzman sistem tasarımına karar verilmiştir. Bunun sonucu olarak ortaya çıkan ADVISOR paket programı veri yorumlanması, izleme, tanılama, planlama ve seçme fonksyonlarını bünyesinde toplamaktadır. ADVISOR, öğrenci dosyaları yaratma ve güncelleştirme; istatistiki bilgiler üretme; ön kayıt/kayıt, ders ekleme/bırakma ve dersten çekilme işlemlerini yapma; uygun ders yükünü belirleme; alınması gereken derslerin listelerini hazırlama; bir dönem boyunca öğrenci tarafından alman dersleri listeleme; ve öğrencinin almış olduğu bütün derslerin izleme formunu hazırlama gibi işlemler yapmaktadır. ADVISOR' m modüler yapısı yeni kuralların kolaylıkla programa eklenmesine imkan vermektedir. Hatasız ve kolay kullanımın sağlanması amacıyla Kullanıcı Kılavuzu ve diğer programcıların programı anlayıp ilaveler yapabilmesi İçin de Bakım Kılavuzu sağlanmıştır. Programın tamamı İşletme Bölümü 'nde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EXPERT SYSTEM FOR ACADEMIC ADVISING AND COURSE REGISTRATION AUF, MEHMED MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION JULY, 1991 Academic advising is important to ascertain integrity of curriculum and satisfaction of university/department rules. Advisors strive to keep the students safe from inappropriate selection of courses that may cause problems or delays in students' graduation. Academic advising in the Department of Management, METU has become more and more taxing with increased load of faculty members, increasing size of the student body and frequently changing rules. As exemplified in other universities, challenges and burdens of academic advising coupled with the advances in Artificial Intelligence and Expert Systems gave way to an attempt of designing an expert system for academic advising/registration purposes. The result, the ADVISOR package incorporates data interpretation, monitoring, diagnosing and planning and selection functions. ADVISOR is used to create and update a student file; generate statistics; perform pre/registration, add/drop and withdrawal operations; assist in determining the appropriate course load and list of courses to be taken by the student; display courses taken by the student during any semester; and prepare worksheet of all courses taken by the student. The modular design of ADVISOR allows easy modifications to accommodate new rules and requirements. A User's Manual and a Maintenance Manual are provided to ensure trouble-free usage of ADVISOR to enable other programmers to understand the package and modify it easily. The full version of the program is available in the Department of Management.