Bilişim teknolojilerinin eğitim yönetimine etkisi
The effect of information technology on education management
  1. Tez No: 176596
  2. Yazar: MUSTAFA KEMAL GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim, Bilişim Teknolojileri, Eğitim, Eğitim Yönetimi, Information, Information Techonology, Management, Education Managment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Bu araştınnada“Bilişim Teknolojilerinin Eğitim Yönetimine Etkisi”başlığı altında; eğitim kurumlarında bilişim teknolojilerinin eğitim yönetimine etkisi saptanmaya çalışılmıştır. Araştınna; konu ile ilgili temel kavramlar ve tanımları, eğitim yönetiminde bilişim teknolojilerini ön plana çıkaran eğilimlerin önemi, etkileri ve bilişim teknolojilerinin işlevleri, araştınna, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere beş bölüm altında toplanmıştır. Yapılan araştınna kapsamında İstanbul ili, Beşiktaş ilçesinde bulunan 240 ilköğretim okulu ve lise yöneticisine anket uygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen veriler amaçlara uygun olarak, Anova Friedman Testi, KMO And Bartlett's testi, Yüzde, Aritmetik Ortalama ve faktör analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda bilişim teknolojilerinin eğitim yönetimine etkisi incelenip önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, under the headline;“The Effect of Information Technologyon Education Management”, the effect of Information Technologies on education tried to be defined. The research includes fıve different parts; basic terms about the subject and their defınitions, the importance the effect of the approaches based on information technologies in education management and functions of information technologies, the research, the results and the comments, the results and the suggestions. Throughout the research, 240 primary school and lycee managers working in IstanbuVBeşiktaş The results of the questionnaire were analyzed by using Anova Friedman Test, KaiserMeyer- Olkin (KMO) and T Test, frequency, percentage, arithmetic medium and factor analysis. As a result of the hypothesizes found, the effect of information technologies was analysed and suggestions were made.