Analysis of blast loading effect on regular steel building structures
Düzenli çelik binaların patlama yükü etkisi altında analizi
  1. Tez No: 176765
  2. Yazar: FATİH TAHMİLCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP CANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Patlama, Tedrici çökme analizi, Deprem dayanımı, Çelik yapılar, Blast, Progressive collapse, Earthquake resistance, Steel structure
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Patlayıcı maddelerin mühendislik yapılarına yaptığı etki ile ilgili araştırmalar ikinci dünya savaşının yaptığı tahribattan sonra mühendislerin ilgi alanına girmiştir. Bu ilgi 90'ların başında Oklahama Şehrindeki Alfred P. Murrah Federal ofis binasının bombalanması ile daha derinleşmiş ve 11 Eylül 2001'deki Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kulelerine yapılan saldırı ile doruk noktasına ulaşmıştır. Güncel tasarım şartnameleri esas olarak yapıların depreme dayanıklı tasarımı veya güçlendirilmesi üzerine yoğunlaşmıştır. Bu şartnamelerin tasarım metodları kimi zaman patlayıcı etkisine dirençli tasarım felsefesi ile uyum göstermekle beraber genellikle depreme dirençli tasarımlar patlayıcı etkisine karşı kayda değer bir direnç sağlamamaktadır. Bu nedenle bir tasarımcı patlayıcı ve deprem etkilerine en fazla direnci sağlayacak çerçeve sistemini seçmek için patlama etkisini de aklında bulundurarak tasarımını gerçekleştirmelidir. Bu ise ancak tasarımcının derin bir patlayıcı etkisi bilgisine sahip olması ve bunu tasarımına yansıtabilmesi ile mümkündür. Bu çalışmada patlayıcı fenomeni, bununla ilgili temel terminoloji, geçmiş çalışmalar, patlayıcı yüklemesi, patlayıcı ve yapı etkileşimi, patlama kaynaklı tedrici ve orantısız çökme ve bunlara ilişkin analiz yöntemleri tanıtılıp açıklanmaya çalışılmıştır. Nihai vurgu ise daha önceden 2007 Afet yönetmeliği hükümlerine gore tasarlanmış düzenli bir çelik yapının patlama etkisine, dolayısıyla tedrici çökmeye direncini tespite ilişkin bir durum değerlendirmesi üzerine yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Concern about effect of explosives effect on engineering structures evolved after the damage of Second World War. Beginning from 90?s with the event of bombing Alfred P. Murrah Federal building located in Oklahoma City this concern deepened and with the attack to World Trade Center twin towers on September 11, 2001 it is peaked. Recent design codes mainly focus on earthquake resistant design and strengthening of the structures. These code design methodologies may sometimes satisfy current blast resistant design philosophy, but in general code compliant designs may not provide recognizable resistance to blast effect. Therefore designer should carry out earthquake resistant design with the blast resistant design knowledge in mind in order to be able to select the most suitable framing scheme that provide both earthquake and blast resistance. This is only possible if designer deeply understands and interprets the blast phenomenon. In this study, it is intended to introduce blast phenomenon, basic terminology, past studies, blast loading on structures, blast structure interaction, analysis methodologies for blast effect and analysis for blast induced progressive and disproportionate collapse. Final focus is made on a case study that is carried out to determine whether a regular steel structures already designed according to Turkish Earthquake Code 2007 requirements satisfy blast, thus progressive collapse resistance requirements or not.