Development of de-icing and anti-icing solutions for aircraft on ground and analysis of their flow instability characteristics
Yerdeki uçaklar için buzlanmayı gideren ve buzlanmayı önleyen sıvıların geliştirilmesi ve akış kararsızlık özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 176772
  2. Yazar: DURMUŞ SİNAN KÖRPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÖZGEN, DOÇ. DR. YUSUF ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buzlanma Giderici Sıvılar, Buzlanma Önleyici Sıvılar, İki Katmanlı Akışlar, Lineer Kararlılık Teorisi, Reoloji, De-Icing Solutions, Anti-Icing Solutions, Two-Layer Flows, Linear Stability Theory, Rheology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık ve Uzay Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tezde, buzlanma giderici ve önleyici çözeltilerin geliştirilmesi süreci ve akışlarının kararsızlık özellikleri sunulmaktadır.Başlangıçta, çözeltiler içindeki kimyasal katkıların ve bunların çözeltilerin en önemli fiziksel özelliklerine olan etkileri incelenmiştir. İlk olarak kimyasal katkılar, farklı ağırlık oranlarında glikol ve su karışımlarına eklenmiş birer birer eklenmiş ve başlı başına etkileri incelenmiştir. Daha sonra, fiziksel özelliklerdeki değişimler kimyasallar çözeltiye hep birlikte eklendiğinde incelenmiştir. Bundan sonra, çalışma sıvının psedoplastik olmasını sağlayan polimer üzerine yoğunlaşmıştır. Farklı pH değerlerinde, glikol ve su karışımlarında ve yüzey aktif madde ağırlık oranlarında çözeltilerin viskozitelerinin davranışları incelenmiştir.İki katmanlı akışlar için doğrusal kararlılık teorisi, çözeltilerin akışının kararsızlık özellikleri incelemek için temel bir araçtır. İlk olarak iki katmanlı akışlar içindeki temel parametrelerin iki katmanlı akışların kararlılığına etkisi parametrik bir çalışmayla incelenmiştir. Daha sonra, ticari olarak temin edilebilen ve geliştirilmiş buzlama giderici ve önleyici sıvıların, kararsız dalga özellikleri karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, geliştirilmiş olan buzlanma giderici sıvıdaki dalga oluşumu temin edilebilir sıvıya göre daha düşük hızlarda görülmektedir. Üstelik, kritik dalga hızının daha yüksek olması nedeniyle, kanat yüzeyinden daha hızlı ayrılır. Geliştirilmiş buzlanma önleyici sıvı ise temin edilebilir buzlanma önleyici sıvıyla, dikkat çeker bir seviyede daha az olan kritik dalga hızı hariç, benzer dalga özellikleri göstermektedir. Ancak, geliştirilmiş sıvının düşük kayma hızlarında oluşan viskozitesini azaltarak, bu sorunun üstesinden gelinilebilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, development process of de-icing and anti-icing solutions and their flow instability characteristics are presented.In the beginning, the chemical additives in the solutions and their effects on the most critical physical properties of the solutions were investigated. Firstly, chemical additives were added to glycol and water mixtures at different weight ratios one by one in order to see their individual effects. Then, the changes in physical properties were observed when the chemicals were added to water-glycol mixture together. After that, study was focused on effect of polymer which makes the solution pseudoplastic. Further investigations on viscosity behavior of the solution at different pH values, glycol and water mixtures and surfactant weight ratios, which is used for surface tension reduction, were performed.For the investigation of flow instability characteristics of the solutions? flows, linear stability analysis for two-layer flows is a basic tool. Firstly, the effects of main parameters on the stability of two-layer flows were observed with a parametric study. Then, the commercially available and developed de-icing and anti-icing solutions were compared according to the characteristics of unstable waves. According to the results, unstable waves on developed de-icing fluids are observed at a lower critical wind speed compared to the commercially available de-icing solution. Moreover, it flows off the wing faster due to a higher value of critical wave speed. Developed anti-icing solution has similar wave characteristics compared to commercially available anti-icing solution, except critical wave speed, which is significantly lower. However, this problem can be overcome by decreasing the viscosity of developed anti-icing solution at very low shear rates.