Strategies for creating inclusive urban spaces along the European shore of the Bosphorus
İstanbul Boğazı?nın Avrupa kıyısı boyunca kapsayıcı kentsel mekanlar yaratmak için stratejiler
  1. Tez No: 176819
  2. Yazar: ALİ ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL AKÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: landscape urbanism, evrensel tasarım, kapsayıcı tasarım, kentsel yüzey, tasarım stratejileri, Landscape urbanism, universal design, inclusive design, urban surface, design strategy
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, ?landscape urbanism? (peyzaj şehirciliği) yaklaşımının temel kavramları ile evrensel tasarım yaklaşımının ilkelerini, İstanbul Boğazı kıyısında kapsayıcı bir ?kentsel yüzey? elde etmek için birlikte ele almaktır. Bu çalışma İstanbullular'ın günlük yaşamına denizi yeniden sunmak amacıyla, Boğaz'ın Avrupa kıyısının yeniden yorumlanması olarak tanımlanabilir.?Landscape urbanism? terimi, insan deneyimini zenginleştirmek için her türlü yapıyı ve aktiviteyi barındıran sürekli bir peyzaj, bir "kentsel yüzey? mimarlığını ifade eder. ?Evrensel tasarım?, insanların farklılıklarına saygı duyar ve çoğu zaman ?ürünlerin ve çevrenin adaptasyona ve özelleşmiş çözümlere gerek kalmadan olabildiğince herkes tarafından kullanılabilmesine olanak verecek şekilde tasarımı? olarak tanımlanır.Bu çalışma belirtilen hedefine ulaşmak için Alex Wall tarafından tanımlanan ?kentsel yüzey? (urban surface) kavramına ve onunla ilişkili stratejilere kapsayıcı çevreler yaratmaya yardımcı olma potansiyellerini dikkate alarak odaklanır. Böylelikle, kapsayıcı tasarımın kentsel ölçeğe uygulanması için bir çerçeve ortaya koymaya çalışır. Bu çalışma sadece evrensel tasarım yaklaşımı vasıtasıyla ?landscape urbanism? stratejilerini değerlendirmekle kalmaz, ayrıca Boğaz kıyısını şekillendirmekle ilgili ortak beyin fırtınasına bir katkıda bulunmaya çalışır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to integrate the basic concepts of ?landscape urbanism? and the principles of universal design approach in order to achieve an inclusive ?urban surface? on the seafront of the Bosphorus. This study may be described as a reinterpretation of the European shore of the Bosphorus, reintroducing the sea to the daily life of İstanbul?s inhabitants.?Landscape urbanism? refers to the architecture of an ?urban surface?, a continuous landscape accommodating all kinds of structures and activities to enhance human experience. Universal design is an approach that celebrates human diversity and is often defined as ?the design of products and environments to be usable by all people, to the greatest extent possible, without the need for adaptation or specialized design?.To achieve its goal, this study focuses on the concept of ?urban surface? and the related design strategies described by Alex Wall, which might help to create inclusive environments. In this way, it attempts to put forward a framework for the implementation of universal design principles to urban scale. It not only evaluates the strategies of landscape urbanism from the perspective offered by the universal design approach, but also attempts to make a contribution to the common brainstorming about shaping the seafront of the Bosphorus.