Development of paper type tyrosinase biosensor
Kağıt tipi tirosinaz biyosensörünün geliştirilmesi
- Tez No: 176821
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM, PROF. DR. YAKUP ARICA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Tirosinaz, biyosensör, fenolik bileşikler, Tyrosinase, biosensor, phenolic compounds, adsorbed enzyme
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Fenolik bileşikler, bir çok farklı endüstri tarafından kullanılan ve çevreye salınan bunun sonucunda da çevre kirliliğine yol açan kimyasallardır. Hayvan ve insan derisinden, mukoza zarından kolayca emilerek vücuda karışmakta ve karaciğer, akciger, böbrek olmak üzere birçok organ ve dokuda toksik etki yaratmaktadır. Çevrede yarattıkları toksik etki nedeniyle bu bileşiklerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Fenolik bileşiklerin belirlenmesi için standart yöntemler (HPLC, spektrofotometrik, kalorimetrik) mevcuttur fakat bu metodlar zaman alan ve deneyimli kişi gerektiren yöntemlerdir. Bunun yanında fenolik bileşikleri belirlemek için farklı türde biyosensörler de geliştirilmiştir. Bu çalışmada endüstride fenolik bileşikleri belirlemek için tek kullanımlık, ucuz ve kolay kullanım özelliği olan tirosinaz biyosensörü geliştirilmiştir. Tirosinaz enzimi ve kromofor olarak kullanılan MBTH adsorpsiyon yoluyla kağıtlara bağlanmış ve model substrat olarak L-Dopa kullanılmıştır.Yapılan optimizasyon çalışmaları sonucunda 1mg/ml tirosinaz konsantrasyonu ve 1.5mM MBTH konsantrasyonu biyosensor oluşturulması için uygun bulunmuştur.Model substrat olan L-dopa için belirleme konsantrasyonları 0.064 mM ve diğer fenolik bileşikler için belirleme konsantrasyonu 4-klorofenol, katechol, m-kresoland p-kresol için sırasıyla 0.032 mM, 0.032 mM, 0.128 mM, 0.128 mM olarak belirlenmiştir. Geliştirilmiş olan biyosensörün cevabında pH 3-11 aralığında bir değişim olmadığı gözlenmiştir.Ticarileşme için önemli bir parameter olan kararlılık çalışmalarında oda sıcaklığında ve 4°C'de biyosensörün cevabında yetmiş gün boyunca biyosensör cevabında ilk güne göre önemli bir değişim olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Phenolic compounds are the chemicals which are used by many different industries and as a result of this spread to the environment. These compounds can be absorbed easily through the human and animal skin and through the mucosal membrane, mix in to the blood circulation and thus create a toxic effect on several tissue and organs including, liver, lung and kidneys. For this reason, determination of phenolic compounds emitted to environment is a very important issue. In fact, there are standard methods for the determination of these compounds like HPLC, Spectrophotometric and calorimetric methods however, these are time consuming methods and requires to be expertise. On the other hand, there are also different types of biosensors developed for the phenolic compound detection. In this study, a new, disposable, cheap and convenient tyrosinase biosensor was developed for the phenolic compound detection. By means of absorption method, the enzyme tyrosinase and the chromophore MBTH were immobilized on the support material and as a model substrate L- dopa was used.As a result of optimization studies 1mg/ml tyrosinase concentration and 1.5mM MBTH concentration were determined for using in biosensor construction.Detection limit of l-dopa, model substrate, found as 0,064 mM and for other phenolic compounds, 4-chlorophenol, catechol, m-cresol and p-cresol, detection limit was obtained 0.032 mM, 0.032 mM, 0.128 mM, 0.128 mM, respectively. In addition, we found that the biosensor response was not affected by pH changes ranging from 3 to 11. The stability of biosensor which is one of the important parameter for commercialization was not change through 70 days at room temperature and 4°C when compared to at the beginning response.