Tavşan kulağı modelinde multi target tirozin kinaz inhibitörü regorafenib'in hipertrofik skar üzerine etkisi
Effect of multi target tyrosine kinase inhibitor regorafenib on hypertrophicscar model in the rabbit EAR
  1. Tez No: 730956
  2. Yazar: ÖZGÜN İLKE KARAGÖZ CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KESİKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertrofik skar, Regorafenib, Triamsinolon asetonid, Hypertrophic scar, Regorafenib, Triamcinolone acetonide
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Giriş ve Amaç: Hipertrofik skar, yara iyileşmesindeki anormal yanıt sonucu ortaya çıkan, kişileri fonksiyonel ve kozmetik açıdan olumsuz etkileyebilen aşırı iz gelişimi ile karakterize bir durumdur. Cerrahi eksizyon, steroid enjeksiyonu, radyoterapi, lazerler ve bası tedavisi gibi birçok tedavi yöntemi mevcut olmakla birlikte bu yöntemler her zaman tatmin edici sonuç sağlamaz. Hipertrofik skar oluşumunu önlemek ve tedavi etmek için alternatif tedavilerin araştırılmasına ihtiyaç vardır. Regorafenib; anjiojenik, stromal, onkojenik reseptör tirozin kinazı hedefleyen çoklu tirozin kinaz inhibitörüdür. Metastatik kolorektal kanserde, hepatoselüler karsinomda ve gastrointestinal stromal tümörde kullanılmaktadır. Aşırı yara iyileşme sürecindeki mikroçevre ile tümör mikroçevresi benzerlik gösterdiğinden bu çalışmada Regorafenib'in hipertrofik skar üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ağırlıkları 2000-2600 gr olan Yeni Zelanda tipi 16 adet erkek tavşan; sham grubu, kontrol grubu, Regorafenib grubu ve intralezyonel Triamsinolon asetonid grubu olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Sham grubuna hiçbir işlem yapılmadı. Diğer gruplarda her bir tavşan kulağının ventraldeki kılsız yüzeyine steril koşullarda birbirlerine eşit aralıklı 4 adet 6mm çaplı sirküler eksizyonel yaralar oluşturularak hipertrofik skar modeli tasarlandı. 16. günde epitelizasyon tamamlandı, hipertrofik skar formasyonları gözlendi. Sham grubundaki tavşanlara herhangi bir tedavi uygulanmadı. Kontrol grubunda hipertrofik skarlar tedavisiz takip edildi. Regorafenib grubuna 21 gün boyunca Regorafenib 10 mg/kg dozunda oral yolla verildi. Triamsinolon asetonid grubuna intralezyonel Triamsinolon asetonid enjeksiyonu uygulandı. Tedaviler başlandıktan 4 hafta sonra hipertrofik skarlar ve skarlardaki gerilemeler klinik olarak, elektron mikroskobisi ile ve ışık mikroskobisi ile incelendi. Skar elevasyon indeksi, kollajenizasyon ve immünohistokimyasal olarak vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve alfa- düz kas aktin (α-SMA) düzeyleri değerlendirildi. Bulgular: Makroskobik bakıda hipertrofik skarların tedavisiz takip edildiği kontrol grubunda skarlar palpasyonla sert, ciltten kabarık nodüler şekilde ve hiperemik gözlendi. Triamsinolon asetonid ve Regorafenib grubundaki skarların palpasyonla daha yumuşak, düz ve renginin daha soluk olduğu görüldü. Histopatolojik olarak skar elevasyon indeksi ve kollajenizasyon Regorafenib ve Triamsinolon asetonid gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulundu. VEGF ekspresyonu Triamsinolon asetonid ve Regorafenib gruplarında sham grubuna benzer şekilde kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşük bulundu. α-SMA ekspresyonu Regorafenib grubunda, Triamsinolon asetonid ve kontrol grplarına göre anlamlı ölçüde düşük bulunurken, hiçbir cerrahi işlem ve tedavi uygulanmayan sham grubuyla aralarında anlamlı fark olmadığı gözlendi. Sonuç: Tavşan kulağı hipertrofik skar modelinde Regorafenib'in Triamsinolon asetonide benzer şekilde hipertrofik skar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu görülmüştür ve bu iyileşme histopatolojik olarak da desteklenmiştir. Skar elevasyon indeksi, kollajenizasyon ve VEGF düzeylerinde Triamsinolon asetonid ve Regorafenib grupları arasında anlamlı fark görülmemiştir ve her iki grupta da kontrol grubuna göre anlamlı ölçüde düşüş gözlenmiştir. α-SMA düzeyi Regorafenib grubunda kontrol ve Triamsinolon asetonid gruplarına göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Bu bulgular Regorafenib'in hipertrofik skar tedavisinde yeni bir modalite olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hypertrophic scar is a condition that occurs on the skin as a result of an abnormal response in wound healing and is characterized by the development of excessive scars that can negatively affect people functionally and cosmetically. Although there are many treatment methods such as surgıcal excision, steroid injection, radiotherapy, lasers and pressure therapy, these methods do not always provide satisfactory results. There is a need to search alternative treatments to prevent and treat hypertrophic scar. Regorafenib is a multiple tyrosine kinase inhibitor targeting angiogenic, stromal, oncogenic receptor tyrosine kinase. It is used in metastatic colorectal cancer, hepatocellular carcinoma and gastrointestinal stromal tumor. In this study, it was aimed to observe the effect of Regorafenib on hypertrophic scar, since the microenvironment in the excessive wound healing process and the tumor microenvironment are similar. Materials and methods: 16 New Zealand type male rabbits weighing 2000-2600 g; were divided into 4 groups as sham group, control group, Regorafenib group and intralesional Triamcinolone acetonide group. No action was taken on the sham group. In other groups, a hypertrophic scar model was designed by creating 4 equally spaced circular excisional wounds of 6 mm diameter on the ventral hairless surface of each rabbit ear under sterile conditions. On the 16th day, epithelialization was completed and hypertrophic scar formations were observed. Rabbits in the sham group did not receive any treatment. In the control group, hypertrophic scars were followed without treatment. Regorafenib was given orally to the regorafenib group at a dose of 10 mg/kg for 21 days. Intralesional injection of Triamcinolone acetonide was applied to the Triamcinolone acetonide group. 4 weeks after the treatment was started, hypertrophic scars and regression of the scars were examined clinically, by electron microscopy and light microscopy. Scar elevation index, collagenization, and immunohistochemically vascular endothelial growth factor (VEGF) and alpha-smooth muscle actin (α-SMA) levels were evaluated. Results: In macroscopic examination, in the control group, in which hypertrophic scars were followed without treatment, the scars were hard, nodular and hyperemic on palpation. The scars in the Triamcinolone acetonide and Regorafenib groups were found to be softer, flatter and paler in color. Histopathologically, scar elevation index and collagenization were found to be significantly lower in Regorafenib and Triamcinolone acetonide groups compared to the control group. VEGF expression was found to be significantly lower in the Triamcinolone acetonide and Regorafenib groups, similar to the sham group, compared to the control group. While α-SMA expression was found to be significantly lower in the Regorafenib group compared to the Triamcinolone acetonide and control groups, there was no significant difference between the sham group, which did not undergo any surgical procedure or treatment. Conclusion: In the rabbit ear hypertrophic scar model, Regorafenib was found to improve scar appearance similar to Triamcinolone acetonide, and this improvement is also supported histopathologically. There was no significant difference in the scar elevation index, collagenization and VEGF levels between the Triamcinolone acetonide and Regorafenib groups, and a significant decrease was observed in both groups compared to the control group. The α-SMA level was found to be significantly lower in the Regorafenib group than in the control and Triamcinolone acetonide groups. These findings suggest that Regorafenib may be a new modality in the treatment of hypertrophic scars.