The effects of phenolic compound tannic acid on phase II and cytochrome p450 dependent enzymes in rabbit liver and kidney
Fenolik bileşik tannik asitin tavşan karaciğer ve böbreğinde faz II ve sitokrom p450 bağımlı enzimler üzerindeki etkileri
- Tez No: 176823
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ADALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Tannik asit, Sitokrom P450, Anilin 4-Hidroksilaz, Faz II, GST, NQO1, Tavşan, Karaciğer ve Böbrek, Tannic acid, Cytochrome P450, Aniline 4-hydroxylase, Phase II, GST, NQO1, Rabbit, Liver, Kidney
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kanser, kardiyovasküler hastalıklardan sonra ölüme sebebiyet veren en önemli nedendir. Birçok kimyasal kanserojenin genotoksik ve kanserojenik etkilerini gösterebilmesi için sitokrom P450 ve faz II enzimleri tarafından aktive edilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla anti kanserojenik etkilerinin değiştirilebileceği muhtemel bir mekanizma fenolik bileşiklerin bu enzimlerle etkileşime girerek gerek inhibe ederek gerekse de aktive ederek temel kanserojenin oluşumunun azalmasına yol açmasıdır. Bundan dolayı hidroliz edilebilir bir bitkisel polifenol olan tannik asidin pro-kanserojenlerin aktif kanserojen formlarına dönüşmelerini engelleyen anti-kanserojen aktivitesi büyük bir öneme sahiptir. Tannik asit bitkilerin ikincil metabolizmaları sonucu üretilir ve sebze, meyve ceviz ve fındık gibi kabuklularda ve özelliklede çay, kakao, kahve ve şarapta bulunmaktadır.Bu çalışmada 0.5 µM ile 150 µM arasında değişen tannik asit konsantrasyonlarında tavşan karaciğer ve böbreğinde P450 bağımlı anilin 4- hidroksilaz, N-nitrosodimethylamine N-demetilaz, ve p-nitrofenol hidroksilaz aktiviteleri ile faz 2 enzimlerden glutation S-transferaz (GST), ve NAD(P)H:kinon oksidoreduktaz:1 (NQO1) enzimlerinin değişimi incelenmiştir.Deneyler sonucunda elde edililen sonuçlar tannik asitin, p-nitrofenol hidroksilaz, aniline 4-hidroksilaz, NDMA N-demetilaz, glutation S-transferaz ve NAD(P)H:kinon oksidoreduktaz:1 aktivitelerini önemli ölçüde inhibe ettiği göstermiştir. Tannik asidin glutation S-transferaz aktivitesinde en kuvvetli inhibitör (IC50 = 0.33 µM) olduğu ve mikrozomal anilin 4- hidroksilaz (IC50=60.26 µM) aktivitesinde ise en az etkiye sahip olduğu bulunmuştur.Tannik asidin enzim aktivitesine olan etkisi daha sonra inhibisyon tipi ve şekli açısından incelenmiştir. Bu amaçla farklı substrat konsantrasyonları farklı tannik asit konsantrasyonlarında çalışılmıştır. Lineweaver-Burk ve Dixon grafikleri elde edilen sonuçlar doğrultsunda oluşturulmuştur. Konsantrasyon sabiti (Km) ve inhibisyon sabiti (KI) enzim aktivitesine karşı sırasıyla substrat ve inhibitor konsantrasyonlarına karşın çizilmesiyle bulunmuştur. Tannik asitin karaciğer enzimlerinden sitozolik GST ve NQO1 ile mikrozomal anilin 4- hidroksilaz enzim aktivitelerine karşı sırasıyla 0.3 µM, 41 µM ve 54.7 µM KI değeriyle ?noncompetitive? inhibitör olduğu gösterilmiştir. Diğer yandan böbrek dokularında tannik asitin 12.6 µM KI değeri ile sitozolik NQO1 için ?noncompetitive? inhibitör iken sitozolik GST için ?uncompetitive? inhibitör olduğu gösterilmiştir.Bu sonuçlar göstermektedir ki tannik asit sitokrom P4502E1 ve faz II enzimlerini değiştirebilmekte ve bu enzimler tarafından değiştirilen kimyasal maddelerin metabolik aktivasyonlarını etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is the second leading cause of death after cardiovascular diseases in the world. Many of the chemical carcinogens need metabolic activation that catalyzed by cytochrome P450 and Phase II enzymes in order to exert their genotoxic and carcinogenic effects. Hence one possible mechanism is that phenolic compounds may alter anticarcinogenic effects is through an interaction with these enzymes either by the inhibition or activation of certain forms, leading to a reduced production of the ultimate carcinogen. Therefore anti-carcinogen activity of tannic acid, a hydrolyzable plant polyphenol, has a crucial importance to prevent conversion of pro-carcinogens to their carcinogenic form. Tannic acid is produced from secondary metabolism of plants and is found in edible vegetables, fruits and nuts, especially tea, cocoa, coffee and wine.In the present work, modulation of rabbit liver and kidney microsomal P450 dependent aniline 4-hydroxylase, N-nitrosodimethylamine N-demethylase and p-nitrophenol hydroxylase activities and cytosolic phase II enzymes; glutathione S-transferase (GST), NAD(P)H:quinone oxidoreductase:1 (NQO1) were studied in the presence of tannic acid at concentrations ranging from 0.5 µM to 150 µM in the reaction medium.The results obtained in this study were shown that tannic acid significantly inhibited the activities of p-nitrophenol hydroxylase, aniline 4-hydroxylase, NDMA N-demethylase, glutathione S-transferase, NAD(P)H:quinine oxidoreductase 1. Tannic acid was found to be the most potent inhibitor of cytosolic glutathione S-transferase with IC50 of 0.33 µM and the least potent inhibitor of microsomal aniline 4-hydroxylase.with IC50 of 60.26 µM.Effect of tannic acid on enzyme activities was further studied for both mode and type of inhibition. For this purpose various concentrations of the substrate were examined at various tannic acid concentrations. Lineweaver-Burk and Dixon plots were then generated from the resulting data sets. The Km value and inhibition constants (KI) were determined from double reciprocal and Dixon plot of the enzyme activity versus substrate and inhibitor concentration, respectively. Tannic acid was shown to be a noncompetitive inhibitor for liver cytosolic GST, NQO1 and microsomal aniline 4- hydroxylase enzymes with KI of 0.3 µM, 41 µM and 54.7 µM, respectively. On the other hand, in kidney tissues, tannic acid was an uncompetitive inhibitor of cytosolic GST, while it was noncompetitive inhibitor for cytosolic NQO1 with a KI of 12.6 µM.These results indicate that tannic acid may modulate cytochrome P450 dependent and Phase II enzymes and influence the metabolic activation of xenobiotics mediated by these enzymes.