Characterization of electromagnetic wave absorbing properties of SiC-based and alumina woven fabrics
SiC-bazlı ve alümina fiber dokumaların elektromanyetik dalga emici özelliklerinin karakterizasyonu
  1. Tez No: 176896
  2. Yazar: ELVAN TAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARCAN FEHMİ DERİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Seramik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Metallurgical Engineering, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SiC-bazlı dokumalar, alumina dokumalar, elektromanyetik dalga soğurucu malzemeler, free-space metot, SiC-based woven fabrics, alumina woven fabrics, electromagnetic wave absorbing materials, free-space method
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada farklı dokuma türü ve kimyasal kompozisyona sahip SiC-bazlı ve alumina seramik dokumaların elektromanyetik dalga soğurma özellikleri incelenmiştir. Isıl işlem sonucu elektriksel iletkenlikleri değiştirilen SiC-bazlı dokumalar ile altın kaplanarak yüzey özellikleri değiştirilen alumina dokumaların tek ve çok katmanlı kombinasyonlarının elektromanyetik dalga geçirim ve yansıtma kayıpları 17-40 GHz frekans aralığında ?free-space? metodu kullanılarak belirlenmiştir. Farklı kimyasal kompozisyonlara ve dokuma tiplerine sahip seramik dokumaların malzeme özellikleri ile elektromanyetik dalga soğurma potansiyelleri arasındaki ilişki X-ışınları kırınımı, taramalı elektron mikroskobu ve elektriksel iletkenlik ölçümleri kullanılarak incelenmiştir. Malzemelere uygulanan modifikasyonların ve kombinasyonlardaki dokuma dizilişlerinin, sistemlerin elektromanyetik dalga ile etkileşiminde doğurduğu sonuçlar araştırılmıştır. SiC-bazlı ve alumina dokumalarla yapılan iki katmanlı birçok kombinasyonun düşük geçirim ve yansıtma değerleri ile malzemeye gelen elektromanyetik dalganın %95'inden fazlasını soğurduğu görülmüştür. Milimetre dalga boyundaki yüksek soğurma potansiyelleri bu çok katmanlı seramik dokuma kombinasyonlarını elektromanyetik dalga soğurma alanında kullanılabilecek kuvvetli aday malzemeler yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
Electromagnetic wave absorbing properties of SiC-based and alumina ceramic woven fabrics have been investigated. Electrical conductivities of SiC-based ceramic woven fabrics were modified by heat treatment in air resulting in their oxidation. Surface properties of alumina woven fabrics were altered by gold-sputtering resulting in a high conductivity layer on the surface of the wovens. Electromagnetic wave interactions of single layer and double layered combinations of these ceramic woven fabrics were determined in 17-40 GHz frequency range using ?free-space? method. Electromagnetic wave absorption potential of ceramic woven fabrics with different chemical compositions and woven types were correlated with their material properties by X-ray diffraction, scanning electron microscopy and electrical conductivity measurements. Effects of modifications and varying woven fabric arrangements in combinations on the electromagnetic wave absorption potential of the ceramic woven fabrics have been discussed. Various double layer combinations of SiC-based and alumina woven fabrics revealed a promising potential in terms of both reduced reflection and transmission resulting in more than ~95% absorption in millimeter wavelength range, which makes them powerful candidate materials for electromagnetic wave absorption applications.