Post-miocene tectonic evolution of Alidağ anticline, Adıyaman, Turkey
Alidağ antiklinalinin miyosen sonrası tektonik evrimi, Adıyaman, Türkiye
  1. Tez No: 176920
  2. Yazar: EMRE SEYREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BORA ROJAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adıyaman, GD Anadolu, Alidağ Antiklinali, Miyosen sonrası, Deformasyon, Adıyaman, SE Anatolia, Alidağ Anticline, Post-Miocene, Deformation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Adıyaman bölgesi, Alp-Himalaya Dağ Kuşağı Sisteminin bir parçası olan GD Anadolu Kıvrım ve Bindirme Kuşağının içinde yer alır. Kuşak, Avrasya ve Arap plakalarının GD Anadolu'da çarpışması sonucu oluşmuştur. GD Anadolu'nun tektoniğini karakterize eden iki ana sıkışmalı deformasyon dönemleri olan, Geç Kretase ve Geç Miyosen, Geç Miyosen sonrası doğrultu atımlı deformasyon ile takip edilir.Kıvrım ve fay dizilerinin gidişi yaklaşik olarak DKD-BGB yönelimindedir. Tabaka düzlemi ve kıvrım analizi K70D gidişi göstermektedir. Diğer taraftan kıvrımlarla yakından ilişkili iki bindirme ve ters bileşenli sol yanal atımlı bir fay ayırtlanmıştır. Çalışma sahasını kuzeyden sınırlayan DKD-BGB gidişlili ve kuzeyden güneye tektonik taşınma yönü olan bindirme kuşağı ve kıvrımlanmış Üst Miyosen istifine bindirir. Diğer bindirme ve onu kesen ters bileşenli doğrultu atımlı fay ? Adıyaman Fayı- jeolojik kesitlerde ve kuyu korelasyonlarında da ortaya konduğu gibi transpresyonel rejimlerde karakteristik olan bir ?pop-up? yapısı (pozitif çiçek yapısı) oluşturmaktadırNetice olarak, yüzey (saha verileri) ve yeraltı verileri (sismik ve kuyu bilgileri) birleştirilerek Alidağ antiklinal yapısını oluşturan Adıyaman Fayı'nın tektonik evriminin Geç Miyosen'den sonrası transpresyonel rejim ürünüdür.
Özet (Çeviri)
Adıyaman region is situated within SE Anatolian Fold and Thrust Belt which is a part of Alpine-Himalayan Mountain Belt system. The Belt is evolved as Eurasian plate and Arabian plate amalgamates in SE Anatolia. There are two main contractional deformational periods, Late Cretaceous and Late Miocene, which are followed by a strike slip deformation, during post-Late Miocene characterizing the tectonics of SE Anatolia.Series of folds and thrusts have a trend of almost ENE-WSW direction. The analysis on bedding planes and folds shows around N70E trend. On the other hand, two overthrusts that are closely linked to the folds and a sinistral strike-slip fault with reverse component are differentiated. The overthrust belt with ENE-WSW trend bounds the study area from north with a vergence from north to south and situated on top of folded upper Miocene sequences. Another overthrust and a cross-cutting strike slip fault with reverse component ?Adıyaman Fault- form a ?pop-up? structure (positive flower structure) which is characteristic for in a transpressional regimes manifested in geological cross-sections done from borehole correlations and seismic sections.To conclude, by combining the surface (field data) and subsurface data (seismic and borehole data), the Alidağ anticlinal structure that is formed along the Adıyaman Fault are developed after the Late Miocene under transpressional regime.