Çiledağ Polatlı bölgesinin tektonik evrimi
Tectonic evolution of çiledağ Polatlı region
  1. Tez No: 182213
  2. Yazar: HÜNKAR DEMİRBAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKİN YÜRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tektonik faz, Çiledağ bazaltları, açısal uyumsuzluk, kabukkısalması, kabuk uzaması, Polatlı, Türkiye, Tectonic phase, Çiledağ basalts, angular unconformity, crustalshortening, crustal stretching, Polatlı, Turkey.vi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma ile Ankara ili Polatlı ilçesi kuzeyinde Çiledağ ve yakın çevresindeyapılan jeolojik araştırmalarla bölgenin neotektonik evrimine katkıda bulunmayaçalışılmıştır. İnceleme alanı ve yakın çevresinde Erken-Orta Miyosen yaşlıbazaltik lav ardalanmalı karasal tortul kayaçlar üzerine açısal uyumsuzluklaPliyosen (?) yaşlı kırıntılı kayaçlar gelmektedir. Orta Miyosen sonrasında bölgeyietkilemiş, birbirinden farklı doğrultularda iki sıkışma evresinin varlığı saptanmıştır.İlk evre, bölgede D-B ila KB-GD eksen doğrultulu yatay sıkışma kuvvetlerininetkisi ile uyumsuzluk yüzeyinin altındaki kayaçları deforme etmiştir. İkinci, K-Geksen doğrultulu evre ise yatay sıkışma kuvvetleri altında bölgedeki tüm kayaçlarıetkilemiştir. Bölgenin Geç Pliyosen öncesi-Kuvaterner tektonik evrimi için dahaönce tanımlanmış olan eksen doğrultusu KB-GD'dan K-G'e sürekli olarakdeğişen tek sıkışma evresi görüşünün doğru olmadığı bu çalışma ile ortayaçıkmıştır. Bu sıkışma evrelerinden ilkinin, Anadolu plakasının batıya hareketi ileilişkili, ikinci ve olasıkla güncel olan evrenin ise Afrika-Avrasya K-G yakınsamahareketi ile ilişkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we try to determine the Neogene-Quaternary tectonic evolution ofthe Polatlı, Ankara region of the Central Anatolia. Pliocene (?) clastic depositsoverlay Early-Middle Miocene volcano-sedimentary rocks with an angularunconformity. Field observations suggest the presence of two compressionaltectonic phases for the post-Mid Miocene time. The first phase is associated witha E-W to NW-SE trending crustal shortening and affected the rocks below theunconformity, while the second is orientated N-S and deformed all the rocks ofthe study area. This conclusion is in disagreement with the previous result thatclaimed that the region suffered from one and continuous compressional phasewith shortening axes having progressively changed from NW-SE to N-S. We thinkthat the first tectonic regime is related with the westerly movements of theAnatolian plate whereas the second and possibly actual one is linked with the N-S trending relative plate motion between the converging Eurasian and Africanplates.