İlköğretim sekizinci sınıf öğrencilerinin yaşadıkları çevrede bulunan milli parklara yönelik tutumlarının araştırılması (Isparta ili örneği)
Investigating 8th class students' attitudes towards the national parks in their immediate environment (The case of Isparta province)
- Tez No: 176975
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Milli Park, tutum ölçeği, milli parka yönelik tutum ölçeği, National Park, attitude scale, attitude scale towards national park
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, milli parklar çevresinde yaşayan 8.sınıf öğrencilerinin milli parka yönelik tutumlarını belirlemektir.Araştırma betimsel türde olup, ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında Isparta ili Milli Parkları çevresinde öğrenim gören toplam 235 sekizinci sınıf öğrencisi ile yapılmıştır.Araştırmada ?Kişisel Bilgi Formu? ve Cronbach Alfa Katsayısı = 0.80 bulunan ve 33 maddeden oluşan ?Milli Parka Yönelik Tutum Ölçeği? kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences Program, Version 13.0) programı ile analiz edilmiştir. İstatistiksel veri analizinde, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve t-testi kullanılmıştır.Yapılan analizlerden elde edilen sonuçlar;?Öğrencilerin milli parka yönelik olumlu tutumlara sahip oldukları elde edilmiştir.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları bulundukları yerleşim biriminde ikamet sürelerine bağlı olarak anlamlı şekilde değişmemektedir.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları milli parka daha önce gitmiş olmalarına göre anlamlı şekilde değişmektedir.?Öğrencilerinin milli parka yönelik tutumları ile milli parkı ziyaret amaçları arasında anlamlı ilişki vardır.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları ile annelerinin eğitim düzeyleri ve annelerinin meslekleri arasında anlamlı ilişki yoktur.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları ile babalarının eğitim düzeyleri ve babalarının meslekleri arasında anlamlı ilişki yoktur.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları ile ailelerinin ekonomik düzeyleri arasında anlamlı ilişki yoktur.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları ile yaşadıkları çevrede bulunan milli parka ne kadar önem verildiğine ilişkin düşünceleri bakımından anlamlı fark vardır.?Öğrencilerin milli parka yönelik tutumları ile milli park çevresindeki farklı okulların öğrencileri arasında anlamlı fark vardır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate 8th class students' attitudes towards the national parks in their immediate environment.This was descriptive research in which the relational survey method was used. In this study 235 eight grade students who are from the schools around National Parks has participated .In this research Personal Information Form and Attitude Scale towards National Park (Cronbach Alpha = 0.80) which had 33 items was used. The input that was obtained by the research was analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences Program, Version 13.0). The data was analyzed by SPSS 13 packet programme and independent t-Test and ANOVA was done.Results which were obtained from analysis;?Students have positive attitudes toward National Parks?8 th grade students attitudes toward National Parks don?t differentiate according to the gender on sexual type.?Their attitudes don?t change in regards of their residence period.?There is a difference upon having been in the National Park before.?There is a difference between their manner and target of visit.?There isn?t a relation in regards of their mother?s education level and profession.?There isn?t a relation in regards of their father?s education level and profession.?There isn?t relation between their attitudes toward National Parks and their families economical income.?There is a difference between students attitudes toward National Park and thoughts of how much importance given to the National Park which is around of them.?There is a difference between students attitudes toward National Park and different schools around of the National Parks.