Tutuklanmış Dunaliella viridis ile tekstil boyar maddelerininden Remazol Brilliant Blue R ve Cibacron brilliant Red'in giderimi
Decolorization of textile dye Remazol Brilliant Blue R and Cibacron Brilliant Red with immobilized Dunaliella viridis
  1. Tez No: 176996
  2. Yazar: HASAN DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMA TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Dunaliella viridis, aljinat, renk giderimi, Remazol Brilliant Blue R, Cibacron Brilliant Red, Dunaliella viridis, alginate, immobilized, decolorization, Remazol Brilliant Blue R, Cibacron Brilliant Red
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Chlorophyta sınıfına ait Dunaliella viridis, kalsiyum aljinat içerisine tutuklanmıştır. Remazol Brillant Blue R ve Cibacron Brillant Red boyalarının renk giderimi için boş aljinat küreleri, tutuklanmış canlı ve ısı ile inaktive edilmiş algler kullanılmıştır. Her iki boya için de en uygun boya konsantrasyonu 0.015 g/ 100 ml olarak tespit edilmiş ve adı geçen boyaların renk giderimi için pH' ın ve sıcaklığın etkisi çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dunaliella viridis was immobilized in calcium alginate. The alginate beads, immobilized live and inactivated algae with heat were used for decolorization of Remazol Brilliant Blue R and Cibacron Brilliant Red. The most suitable dye concentration was defined as 0.015 g/ 100 ml for both dyes. The effect of pH and heat was studied for decolorization of both dyes.