Bazı anorganik bileşiklerde irradiasyon bozukluklarının ve katkılandırılmış ve iyonlarının EPR ile incelenmesi
EPR investigation of defects of irradiation in some inorganic compoundsand and doped ions
- Tez No: 177074
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ KÖKSAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: EPR, yumurta kabukları, diş, böbrek taşı, deniz kabuğu, EPR, egg shells, tooth, kidney stone, seashell
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışma iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde iyonu katkılandırılmış amonyum magnezyum klorür sülfat ( ), baryum hidrojen fosfat ( ), amonyum çinko klorür sülfat ( ) tek kristalleri ve iyonu katkılandırılmış amonyum magnezyum klorür sülfat ( ), rubidyum di-hidrojen fosfat ( ), sezyum karbonat ( ), sezyum hidrojen karbonat ( ), tri-potasyum hidrojen bi-karbonat ( ) ve rubidyum karbonat ( ) tek kristallerinin oda sıcaklığında EPR incelemesi yapılmıştır. katkılandırılmış kristaller için optik soğurma spektrumları kullanılarak moleküler yörünge katsayıları hesaplanmıştır. Kristaller alçak ve yüksek sıcaklıklarda EPR ile incelenmiş Jahn-Teller etkisi ve faz geçişi çalışmaları yapılmıştır.İkinci bölümde ise devekuşu, sülün, hint ve peç tavuğu yumurta kabukları ve diş, böbrek taşı ve deniz kabuğunda ışınlama ve ısıtma işlemleri sonucu oluşan serbest radikallerin EPR ile incelemesi yapılarak, EPR spektroskopisinin farklı alanlardaki uygulamalarına ve dozimetre çalışmalarına örnekler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of two parts. In the first part, the EPR studies of doped ammonium magnesium chloro sulphate ( ), barium hydrogen phosphate ( ), ammonium zinc chloro sulphate ( ) single crystals and doped ammonium magnesium chloro sulphate ( ), rubidium di-hydrogen phosphate ( ), cesium carbonate ( ), cesium hydrogen carbonate ( ), tri-potassium hydrogen bi-carbonate ( ) and rubidium carbonate ( ) single crystals were examined at room temperature.In the second part of the study, some examples were given for different applications and dosimeter studies of the EPR spectroscopy by investigating the free radicals in the gamma irradiated and heated, egg shells of the ostrich, pheasant, indian, peç and the tooth, kidney stone, seashell.