Kahramanmaraş Kavlaklı Organize Sanayi bölgesinin zemin parametrelerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
Determination and assessment of Kahramanmaras Kavlakli Organized Industry area?s soil parameters
- Tez No: 177094
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET NURİ BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zeminlerin fiziksel özellikleri, SPT, Zemin Sınıfı, Tasıma Gücü, Physical property, Classification of soil, SPT, Bearing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez çalısması kapsamında Kahramanmaras Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesindeki zeminlerin fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenerek, yerlesim açısından risk olusturabilecek veya uygun alanların belirlenmesine çalısılmıstır. Bu amaçla nceleme alanında saha çalısmaları ve laboratuvar çalısmaları yapılmıstır. nceleme alanındaki en yaslı birimin Orta Miyosen yaslı Yenicekale formasyonu, en geç birimlerin ise Kuvaterner yaslı alüvyon çökellerdir. Saha çalısmaları sonucunda 15 m derinliginde 30 adet sondaj yapılmıstır. Bu sondajlardan yararlanılarak SPT degerleri belirlenmistir. Sondajlardan alınmıs olan örselenmis ve örselenmemis numuneler üzerinde laboratuarda su içerigi, dogal birim hacim agırlık, kuru birim hacim agırlık, tane birim hacim agırlık, dane boyu analizi, atterberg limitleri, tek eksenli sıkısma dayanımı deneyleri uygulanmıstır. Laboratuvar sonuçlarına göre ortalama su muhtevası %16, ortalama D.B.H.A. 1,72 gr/cm3, ortalama T.B.H.A. 2,76 gr/cm3, zemin gurubu GC ve CH gurubu zeminler, ortalama tek eksenli sıkısma dayanımı 1,42 kg/cm2ve tasıma gücü degeri 3,50-5,00 kg/cm2 arasındadır. Laboratuvar deneyleri sonucunda elde edilen veriler ısıgında zeminlerde yapılan tek eksenli basınç dayanımı degerlerinden ve SPT degerlerinden tasıma gücü degerleri belirlenmistir. Bölgenin tasıma gücüne göre zonlama haritası yapılmıstır. Kahramanmaras ili Kavlaklı Organize Sanayi Bölgesi'ne gerçeklestirilen bu çalısma hali hazırda bulunan yerlesim yerlerinin ve yapılması planlanan yapıların zemin açısından hangi bölgelere yerlesim yapısı yapılabilecegini belirtmektir.
Özet (Çeviri)
In the scope of this study, it was tried to determine convenient areas or risky areas in terms of settling by investigating physical and mechanical characteristics of Kahramanmaras Kavaklı Organized Industry region. For this aim, field studies and laboratory studies were done in the investigation area. The oldest unit in the examined field is Medium Miyosen old Yenicekale formation and the youngest unit is infered as the Quaternary sediments. After the field studies 30 drillings, each has 15m depth, were done. SPT values were determined by the help of the results from the driilings. Water contents, naturel unit volume weight, dry unit volume weight, grain unit volume weight, the analysis of grain length, the limits of atterberg and the resistance of wedge in single axised were carried out on the samples taken from the drillings. By the findings from the laboratory experiments, average water content, average naturel unit volume weight, average grain unit volume weight, average resistance of wedge in single axised and bearing values were determined as 16%, 1,72 g/cm3, 2,76g/cm3, 1,42kg/cm2, 3,50-5-00 kg/cm2, respectively. Soil group was also determined as GC and CH. By the findings from the laboratory experiments bearing values were determined from the resistance of wedge in single axised and SPT values. Zone map was drawn according to bearing value. This study, performed for K.Maras Organized Industry area, defines which areas are convenient with regard to soil for the settling structure.