Measurements of oxidative stress biomarkers levels in mullet liver cytosol in the West Black Sea region of Turkey
Türkiye?nin Batı Karadeniz bölgesinde, kefal balığı karaciğer sitozolünde oksidatif stres biyobelirteçlerinin seviyelerinin ölçülmesi
- Tez No: 177149
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZRA BOZCAARMUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz, GST, Katalaz, Glutatyon Redüktaz, Kirlilik, Black Sea, GST, Catalase, Glutathione Reductase, Pollution
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Karadeniz, kontrolsüz deniz taşımacılığı ve balıkçılık, kaza ile ham petrolün denize dökülmesi, endüstriyel atıkların boşaltılması ve kıyı yerleşkelerinden evsel atıkların bırakılması gibi birçok faktör yüzünden son on yıldır artan bir tehdit altındadır. Endüstriyel alanlar, nehirler ve kıyı şehirleri Karadeniz'de yerel kirlilik yaratma eğilimindedir. Karadeniz'de kirletici maddelerin boyutlarının belirlenmesinde kullanılan biyobelirteçlerle ilgili çalışmalar nispeten azdır. Bu çalışmada, Zonguldak Limanı, Ereğli Limanı, Sakarya Nehir Ağzı, Melen ve Gülüç Deresi Ağzı ve Amasra'da kirliliğin boyutu, kefal karaciğer sitozolünde, glutatyon S-transferaz, katalaz ve glutatyon redüktaz aktivitesi ölçülerek Ağustos 2005, 2006 ve 2007'de belirlendi ve takip edildi. Amasra'dan yakalanan kefaller en düşük GST, CAT ve GR aktivitelerini gösterdi. Bu bölge referans noktası olarak düşünüldü. Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan, kalabalık nüfusa ve endüstriyel alanlara sahip olan Zonguldak'tan yakalanan kefal balıklarında referans bölgesinden 4 kat fazla GST aktivitesi bulundu. Melen ve Gülüç Deresi Ağzı'ndan ve Sakarya Nehir Ağzı'ndan yakalanan kefal örneklerinin GST aktiviteleri referans bölgesine göre 3-4 kat arasında değişen yüksek değerlerde bulundu. Sakarya Nehri, Melen ve Gülüç Deresi Ağzı, Ereğli Limanı ve Zonguldak Limanı'ndan 2005'te yakalanan kefal balıklarının referans bölgesine göre 2-3 kat arasında değişen oldukça yüksek CAT aktivitelerine sahip olduğu belirlendi. 2006'da, Sakarya Nehri, Gülüç Deresi ve Melen Deresi Ağzı ve Zonguldak Limanı'ndan yakalanan kefallerin CAT aktivitelerinin referans bölgesinden 2 kat daha yüksek olduğu bulundu. 2007'de, Sakarya Nehir Ağzı ve Zonguldak Limanı'ndan yakalanan kefallerin CAT aktiviteleri referans bölgesinden 1.5 kat daha yüksek olduğu bulundu. Zonguldak Limanı, Ereğli Limanı, Melen Deresi ve Gülüç Deresi Ağzı'ndan yakalanan kefallerin GR aktiviteleri referans bölgesine göre 1.4-2 katı arasında değişen değerlerdedir.Bu çalışmada, yüksek biyobelirteç tepkileri, organik kirleticilerin ve reaktif oksijen radikallerinin Zonguldak Limanı, Ereğli Limanı, Sakarya Nehri, Melen Deresi ve Gülüç Deresi'nde bulunduğunu gösterdi. Bu çalışmanın sonuçları bu bölgelerin Karadeniz'de yerel kirlilik yaratma eğiliminde olduğunu işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Black Sea has been increasingly threatened by pollutants over the past decades due to several factors such as uncontrolled shipping, unmanaged fishing, accidental crude oil spills and dumping of toxic industrial wastes and discharge of domestic wastes from coastal settlements. Industrial areas, rivers and coastal cities have tendency to create local pollution in the Black Sea. The studies concerning biomarker responses to pollutants are relatively limited in the Black Sea. In this study, the degree of pollution was measured and monitored in Zonguldak Harbour, Eregli Harbours, Sakarya River Mouth, Melen and Guluc Stream Mouth and Amasra using glutathione S-transferase (GST), catalase (CAT) and glutathione reductase (GR) activities in the liver cytosol of mullet in August 2005, 2006 and 2007. Mullets caught from Amasra displayed the lowest GST, CAT and GR activities. This region was considered as reference site. Mullets collected from the Zonguldak Harbour, a highly urbanized and industrial city in the West Black Sea Region of Turkey, had 4 times higher GST activities than the reference site. GST activities of the mullet samples caught from Melen and Guluc Stream and Sakarya River Mouth were ranged between 3-4 times higher values compared to reference site. The highly elevated CAT activities were detected in mullets captured from Sakarya River, Melen and Guluc Stream Mouth, Eregli Harbour and Zonguldak Harbour which were ranged between 2-3 times higher values than the reference site in 2005. CAT activities of mullets caught from Sakarya River, Guluc Stream, Melen Stream Mouth and Zonguldak Harbour were about 2 times higher values than the reference site in 2006. CAT activities of mullets from Sakarya River Mouth and Zonguldak Harbour were 1.5 times higher than the reference site in 2007. GR activities of mullets from Zonguldak Harbour, Eregli Harbour, Melen Stream and Guluc Stream Mouth were ranged between 1.4-2 times higher values compared to the reference site.In this study, the elevated biomarker responses showed the presence of organic pollutants and reactive oxygen species in the Zonguldak Harbour, Eregli Harbour, Sakarya River, Melen Stream and Guluc Stream. These results indicated that these sites have tendency to create local pollution in the Black Sea.