Raylı toplu taşıma araçları için bir elektronik seyir defteri ve yolcu bilgilendirme sistemi
An electronic log-book and passenger information system design for railroad vehicles
  1. Tez No: 177235
  2. Yazar: MEHMET BAKİ GÜNDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN ERKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, Mikrodenetleyici, ZX4120, MAX6953, SD/MMCcard, RF ID, Tren, GPS, Microcontroller, ZX4120, MAX6953, SD/MMC card, RF ID, Train
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu tez çalısmasında, trenlerin hız ve konumlarının GPS sistemi yardımıylabelirlenerek elektronik ortamda anlık olarak kaydedileceği, hız limitleri ihlalleriningerçek zamanda belirlenebileceği, hangi istasyona hangi zamanda gelindiği ve oistasyondan hangi zamanda hareket edildiğinin tespit edilebileceği ve bunların yanındayolcuların seyir hakkında bilgilendirileceği bir sistem tasarlanmıstır. Buna ek olarak,tren her istasyonda durduğunda merkez seyir amirliğine cep telefonu sebekesi üzerindenbilgi gönderilmektedir. Tasarlanan sistem, makinistin kendisini bir RFID kartyardımıyla sisteme tanıtması ile aktif hale gelmekte ve seyir hakkındaki bilgilerikaydetmektedir. Vagonlara yerlestirilen elektronik yazı panoları ile yolcular heristasyonda seyir hakkında bilgilendirilmekte, zaman hız ve sıcaklık bilgileri isedönüsümlü olarak ardı ardına sürekli olarak yazı panosunda gösterilmektedir.Sistemde PIC16F877 mikrodenetleyici, ZX4120 GPS modül, MC35iGSM/GPRS terminal, SD/MMC kart arayüz modülü, RFID okuyucu, MAX6953 dotmatrixled sürücü donanımları kullanılmıs, bu donanımlar için gerekli mikrodenetleyiciyazılımı gelistirilmistir. Sistem Afyonkarahisar sehir merkezinde hareketli birotomobille basarıyla denenmistir.
Özet (Çeviri)
An electronic log-book and a passenger information system for railroad vehicleshas been designed and tested. The system determines the position of the vehicle andcalculates its velocity using the GPS system. The arrival and departure times of thestations as well as the violation of the velocity limits are recorded. The system alsodisplays information for the passengers about the route, along with time, temperature,and other information. The system can relay the recorded data to a command center viaa cellular telephone network. The system employs RFID cards for the identification ofthe operator, and flash cards for recording data. In the system, a PIC16F877microcontroller, a ZX4120 GPS module, an MC35i GSM/GPRS terminal, an SD/MMCcart interface module, an RFID card reader, and MAX6953 dot-matrix led driverhardware were utilized. The required software microcontroller was developed. Thesystem was tested successfully in Afyonkarahisar city center in a traveling car.