İlköğretim yedinci sınıf öğrencilerinin fen ve teknoloji dersinde bilimsel süreç becerilerini kazanma düzeyleri
Primary seventh grade students' level of gaining science process skills in science and technology course
  1. Tez No: 177237
  2. Yazar: NURHAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN TEZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve Teknoloji dersi, Fen'e yönelik tutum, bilimsel süreç becerileri, Science and technology course, attitude of science, science process skills
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı; İlköğretim 7. sınıf öğrencilerinin Fen ve Teknoloji dersinde bilimsel süreç becerileri kazanımlarını belirlemektir. Bu araştırmada, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri düzeyleri ile kişisel özellikleri (cinsiyet, anne-baba öğrenim durumu, aile aylık gelir, bilgisayara sahip olma, kendilerine ait odaya sahip olma durumu, okulun bulunduğu sosyal çevre) arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri düzeyleri ile Fen'e yönelik tutumları ve akademik başarıları arasında bir ilişki olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır.Bu amaçla, araştırmacı tarafından, öğrencilere yönelik Bilimsel Süreç Becerileri Testi (BSBT) hazırlanmış ve uygulanmıştır. Bu testin analiz sonuçlarına göre güvenilirlik katsayısı 0,88 olarak bulunmuştur. Araştırmanın çalışma grubu, 2007-2008 öğretim yılında Kocaeli ilinde rastgele seçilmiş 21 İlköğretim okulunda öğrenim görmekte olan, 828 ilköğretim 7. Sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veri analizinde, bilimsel süreç becerileri düzeylerini ve kişisel özellikler ile arasındaki farkı belirlemek için verilerin; t-testi, varyans analizi, aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplamaları yapılmıştır. Bilimsel süreç becerileri ile Fen'e yönelik tutum ve akademik başarı arasındaki ilişkiyi incelemek için de korelasyon analizi yapılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin bilimsel süreç becerileri düzeylerinin orta düzeyde olduğu; bilimsel süreç becerileri düzeyleri ile; anne-baba öğrenim durumu, aile aylık gelir, bilgisayara sahip olma, kendilerine ait odaya sahip olma durumu, okulun bulunduğu sosyal çevre arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, bilimsel süreç becerileri düzeyleri ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Bilimsel süreç becerileri düzeyleri ile Fen'e yönelik tutumları ve akademik başarıları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the primary 7th grade science and technology course students? science process skills gainings. In this study, it is searched whether meaningful difference between students? science process skills levels and their personal characteristics (gender, parents? education situation, their families? monthly incomes, situation of having computer and room of themselves, social environment of school). Morever, it is study to determined relation whether meaningful difference among students? level of science process skills , attitude of science and academic achivement.For this purpose, Science Process Skills Test (SPST) for students are prepared and applied by researcher. According to the result of reliability analyses, cronbach alpha value is found 0,88. Work group of research consists of 828 primary 7th grade students who are selected randomly 21 primary school in Kocaeli city, in the school of year 2007-2008. In analysing data; t-test, variation analysis, aritmetic means and standart deviation were used to determine difference between students? science process skills levels and their personal characteristics. Moreover, correlation analysis was used to determine the relationship among students? level of science process skills, attitude of science and academic achivement.As a result of the research, it was found that students? level of science process skills is medium level, there is a meaningful difference among students? level of science process skills with respect to parents? education situation, families? monthly incomes, situation of having computer and room of themselves and social environment of school. In addition, it was not found meaningful difference between students? level of science process skills and gender. It was found positive and meaningful relationship among students? level of science process skills , attitude of science and academic achivement.