Argümantasyon yöntemine dayalı kavram karikatürü etkinliklerinin öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerine ve bilimsel süreç becerilerine etkileri
Effects of concept cartoon activities based-argumentation method on students' conceptual understanding levels and scientific process skills
  1. Tez No: 342327
  2. Yazar: MERVE CİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT TÜRKOĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Argümantasyon, kavram karikatürü, fen eğitimi, bilimsel süreç becerileri, Argumentation, Concept Cartoons, Science Education, Scientific Process Skills
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
Bu çalışmada argümantasyona dayalı kavram karikatürü etkinliklerinin öğrencilerin kavramsal anlama düzeylerine ve bilimsel süreç becerilerine etkileri incelenmiştir. Argümantasyona dayalı kavram karikatürü etkinlikleri, İlköğretim yedinci sınıf Fen ve Teknoloji dersi“Yaşamımızdaki Elektrik”ünitesindeki konulara göre uyarlanmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de 2012-2013 eğitim-öğretim yılında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen olarak tasarlanmıştır. Deney grubundaki öğrenciler için argümantasyona dayalı öğrenme yöntemi içinde üç karakterden oluşan 9 adet kavram karikatürü kullanılmıştır. Kontrol grubundaki öğrenciler için 2005 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan“Fen ve Teknoloji Öğretim Programı”uygulanmıştır. Bu çalışmanın katılımcıları İzmir ilindeki bir ilköğretim okulunun yedinci sınıf öğrencileridir. Kontrol ve deney grupları, okuldaki tüm yedinci sınıf şubelerine uygulanan ön test sonuçlarına ve geçmiş dönemlerdeki Fen ve Teknoloji dersinden aldıkları karne notlarına göre belirlenmiştir. Ortalamaları yakın olan sınıflardan birisi kurayla deney grubu (n=28), diğeri de kontrol grubu (n=26) olarak rastgele atanmıştır. Veriler, 22 maddelik“Yaşamımızdaki Elektrik”ünitesiyle ilgili iki aşamalı,“Kavramsal Anlama Testi”(KAT) ile ve“Yaşamımızdaki Elektrik”ünitesiyle ilgili 28 maddelik bilimsel süreç becerileri ölçeği ile toplanmıştır. KAT ölçeğinin ön geçerlik çalışması uzmanların görüşleri doğrultusunda yapılmış ve uzmanların görüşlerindeki tutarlılığın belirlenmesi amacıyla Miles ve Huberman (1994) tarafından önerilen uyuşum yüzdesi hesaplaması kullanılmış ve 0.90 olarak bulunmuştur. Ölçeğin güvenirlik çalışması bir pilot çalışmayla yapılmıştır. Kavramsal anlama testinin puanlanmasında Abraham, Williamsan ve Westbrook (1994) tarafından önerilen beşli puanlama sistemi yeniden düzenlenerek kullanılmıştır. Kavramsal anlama testine ilişkin değerlendirmeler araştırmacı ve alanında uzman bir fen ve teknoloji öğretmeniyle gerçekleştirilmiştir. Testleri puanlayan uzmanlar birbirinden habersiz ve bağımsız olarak kavramsal anlama testini değerlendirmiştir. Bu verilere göre uzmanların test uyuşumları sürekli değişkenler için kullanılan küme içi korelasyon analizi ile hesaplanmıştır.“Yaşamımızdaki Elektrik”ünitesine ilişkin Kavramsal Anlama Testi için uzmanların küme içi korelasyon uyuşum değeri 0.82 olarak belirlenmiştir.Bilimsel süreç becerileri ölçeğinin ön geçerlik ve güvenirlik çalışması ise Aydoğdu (2009) tarafından yapılmıştır.“Yaşamımızdaki Elektrik”ünitesine ilişkin 28 maddelik bilimsel süreç becerileri ölçeğinin güvenirliği (KR-20) 0.81 ve ortalama güçlüğü ise 0.50 olarak bulunmuştur. Geliştirilen bu ölçek, bilimsel süreç becerilerinden“gözlem”,“sınıflama”,“ölçme”,“tahmin”,“çıkarım yapma”,“hipotez kurma”,“değişkenleri belirleme”,“değişkenleri kontrol etme ve değiştirme”,“deney tasarlama”,“verileri kaydetme”,“veri işleme ve model oluşturma”ve“sonuç çıkarma ve yorumlama”gibi becerileri ölçmektedir. Ayrıca uygulama sonrasında deney grubundan 7 öğrenci ile araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formları kullanılarak yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bu araştırma sonucunda argümantasyona dayalı kavram karikatürü etkinliklerinin yapıldığı deney grubundaki öğrencilerinin“Yaşamımızdaki Elektrik”ünitesinde yer alan kavramları kontrol grubundaki öğrencilere göre daha iyi yapılandırdıkları ve deney grubundaki öğrencilerin bilimsel süreç becerilerinin kontrol grubundaki öğrencilere göre daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır. Deney grubundaki öğrencilerin konuyla ilgili kavramları daha iyi öğrendikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of Concept Cartoon Activities Based-Argumentation Method on Students' Conceptual Understanding Levels and Scientific Process Skills The aim of this study was to examine the effects of argumentation based concept cartoon activities on students' conceptual understanding levels and scientific process skills. Argumentation based concept cartoon activities were adapted from topics in“Electricity In Our Life”unit in science and technology course for seventh grades. This study was conducted in a semi-experimental design by using pre-test and post-test design with control group during the academic year of 2012-2013 in Turkey. Nine concept cartoons consisting of three character were used in argumentation based learning for students in the experimental group. The students in the control group received instruction in the framework of Science and Technology Curriculum prepared by The Ministry of Education, in 2005. The participants were seventh grade students from a public school in Izmir, Turkey. Two classes were chosen randomly among the seventh grade classes having equal performance grading based on previous year Science and Technology Course and pre-test results. After choosing the two classes, they were randomly assigned to the experimental (n=28) and the control group (n=26). During the study, the data were gathered by“Conceptual Understanding Test”consisting of 22 items which was two-tier diagnostic test and“Science Process Skills Scale”consisting of 28 items. They were developed by topics in“Electricity In Our Life”unit. A study of pre-validation for“Conceptual Understanding Test”was examined by opinions of experts. Agreement rate of experts was found as .90 through calculation formula developed by Miles and Huberman (1994). Reliability of the test was checked by pre-study. Conceptual understanding test was scored by five stage point developed by Abraham, Williamsan and Westbrook (1994). Agreement rate of experts for pre-test and post-test towards the conceptual understanding test were realized by a expert in science education and the researcher. Tests scored by experts as unaware and independent way. This agreement rate was calculated with intra-cluster correlation analysis for used continuously variables and was found as .82. Pre-validation and reliability of scientific process skills scale was realized by Aydoğdu (2009). The reliability (KR-20) and average difficulty for this scale was in turn .81 and .50. Developing this scale covered scientific skills such as“observation”,“classification”,“measurement”,“prediction”,“inference”,“forming hypotheses”,“identifying variables”,“controlling variables and replacement”,“designing experiments”,“save the data”,“data processing and modeling”,“reporting results and interpretation”. Besides, 7 students from experimental group were interviewed after the instruction by the forms developed by the researcher. The results of this study showed that students in the experimental group could construct“Electricity In Our Life”unit concepts better than the control group students. Also students in the experimental group was much better in the development of science process skills towards“Electricity In Our Life”unit than the control group. At the same time, they learnt concepts about electricity much better by students in the control group.