Alunitli kaolenlerden sülfat giderilmesi ve seramik hammaddesi üretilmesi
Sulphate removal from alunite kaolines and production of ceramic raw material
  1. Tez No: 177245
  2. Yazar: BETÜL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİHA KOCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kaolen, Alunitli Kaolen Seramik Teknolojisi, Kaoline, Alunite Kaoline, Ceramic Teknology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ülkemizde, Balıkesir-Düvertepe bölgesinde bulunan alunitli kaolen, alunit içeriği nedeniyle seramik endüstrisinde kullanılamamaktadır. Alunitli kaolenlerden sülfat giderilmesiyle elde edilen %0.5 oranda sülfat içeren hammaddeler seramik endüstrisinde kullanılabilmektedir.Bu çalışmada; alunitli kaolenlerin sülfat içeriğinin azaltılmasında iki yöntem uygulanmıştır.Birinci yöntemde; -150 ?m boyutuna indirgenen alunitli kaolen ve teorik olarak hesaplanmış alunitli kaolen+NaCl, alunitli kaolen+KCl karışımları 600, 800, 1000°C'ler de kalsinasyon sonucu cevherin yapısında bulunan sülfat giderimi sağlanmış ve kalsinasyon sıcaklığının cevherin yapısından uzaklaşan sülfat miktarı üzerindeki etkisi araştırılmıştır.İkinci yöntemde; kalsinasyon sonucu elde edilen ürünlerin sıcak suda çözünmesi ile sülfatın, potasyum sülfat ve sodyum sülfat halinde çözeltiye geçmesi sağlanmış ve cevherin yapısından uzaklaşan sülfat oranı belirlenmiştir.Bu iki yöntemden elde edilen düşük sülfat içerikli katı karışım ürünlerinin seramik malzemesi üretiminde, seramik çamuru hazırlama aşamasında hammadde olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Alunite kaolines which are present at Balıkesir-Düvertepe region in our country are not directly used in ceramic industry because of their alunite contents. Raw materials which are obtained from the removal of sulphate from alunite kaolines and which contain sulphate at the rate of %0.5 can be used in ceramic industry.Two methods have been carried out in reduction of sulphate content of alunite kaolines in this study.In the application of the frist method, removing of sulphate present in element?s configuration has been provided as a result of the calcunation of kaoline reduced to -150 µm size, alunite kaoline+NaCl, alunite kaoline+KCl mixtures in proportions calculated theorically in 600, 800, 1000 o C and the effect of calcunation degree on sulphate proportion which goes away from element?s configuration has been analyzed.In the application of the second method, transmission of sulphate as potassium and sodium sulphate to solution by diluting in hot water has been provided and the proportion of SO3 which goes away from element?s configuration.Usability of solid mixture materials, which have low sulphate content and which have been obtained in these two methods,as raw material in ceramic production, under mud preparation process has been analyzed.