Lastik agregalı kendiliğinden yerleşen taze beton özeliklerine farklı katkıların etkileri
The effect of different additives on the properties of rubberized aggregate self-compacting concrete
- Tez No: 177246
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKER BEKİR TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lastikli beton, kendiliğinden yerleşen beton, kimyasal katkı, Rubberized concrete, self-compacting concrete, chemical additives
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Kendiliğinden Yerleşen Beton (KYB); kendi ağırlığı ile yayılabilen, sık donatılı bölgelerden kolayca geçerek kalıbı dolduran, dökümünde vibrasyon ve sıkıştırma gerektirmeyen, ayrışma ve terleme gibi özelikler göstermeyen, çok akıcı kıvamlı bir betondur. Bu çalışmada; öncelikle KYB'nin tarihsel gelişimi, tasarım yöntemi, KYB'de kullanılan malzemelerin özelikleri ve deney yöntemleri gibi genel özeliklerinden bahsedilmiştir. Sonra, KYB ve lastikli betonlarla ilgili daha önce yapılan deneysel çalışmalar ve bu deneysel çalışmaların sonuçları hakkında bilgi verilmiştir.Deneysel çalışmada öncelikle, Avrupa KYB Şartnamesi ışığında, kendiliğinden yerleşebilirlik kriterlerini sağlayacak kontrol KYB karışımı elde edilmiştir. Kontrol KYB karışımında agrega yerine, belli oranlarda ve boyutlarda, öğütülmüş atık otomobil lastikleri kullanılmıştır. Deneysel çalışma için, bir kontrol, üç de lastik agregalı olmak üzere, dört faklı karışım oranı belirlenmiştir. Lastikli karışımlardaki lastik miktarları belli oranda arttırılarak, öğütülmüş lastiğin, KYB'nin taze ve sert haldeki özeliklerini nasıl etkilediği incelenmiştir. Belirlenen 4 farklı karışımda, KYB için üretilen 6 farklı kimyasal katkı kullanılmıştır. Kimyasal katkıların, KYB'nin taze ve sert haldeki özeliklerini nasıl etkilediği incelenmiştir.Lastik agregalı karışımlar ile kontrol KYB karışımının, taze ve sertleşmiş beton özelikleri karşılaştırılmıştır. Lastik agregalı karışımlar ile kontrol KYB karışımlarından elde edilen sertleşmiş beton numunelerinin, donma-çözülme ve yüksek sıcaklık etkileri de incelenmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda, KYB karışımına eklenen, öğütülmüş atık otomobil lastikleri, betonun işlenebilirliğini arttırmıştır. KYB'nin 3, 7 ve 28 günlük basınç dayanımlarını düşürmüştür. KYB karışımına eklenen lastikler, betonun yüksek sıcaklık etkisi sonundaki basınç dayanımını ve donma-çözülme etkisi sonundaki basınç dayanımını düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
Self-Compacting Concrete (SSC) is a highly fluid concrete that can compact by its gravity, that fills the mould by passing through the close reinforced sections, that not requires vibration and compaction when pouring and that not has characteristics such as resolution and perspiration. In this study, principally the historical progress, design method and general characteristics of SCC such as the properties and test methods of the materials used in SCC have been discussed. Afterwards, the information has been given on the experimental studies, which had been previously carried out on SCC and rubber concretes, and the results of these experimental studies.In the experimental study, mainly the control SCC mixture to meet the self-compacting criteria under the European SCC Specification has been obtained. In the control SCC mixture, certain amounts and sizes of granulated waste automobile tire rubbers have been used rather than aggregate. For the experimental study, four different mixture have been defined as one control and three rubber aggregated. By increasing the rubber amounts in the rubber mixtures at certain amount, it has been investigated that how the granulated rubber affects the fresh and hardened concrete properties of SCC. In 4 different mixtures defined, 6 different chemical admixtures produced for SCC have been used. It has been investigated that how the chemical admixtures affect the fresh and hardened features of SCC.The fresh and hardened concrete characteristics of the rubberized aggregated mixtures and the control SCC mixture have been compared. Furthermore, the freezing-thawing and high temperature impacts of the hardened concrete samples obtained from the rubber aggregated mixtures and the control SCC mixtures. As a result of the experimental studies, the granulated waste automobile tire rubbers added into the SCC mixture have increased the workability of the concrete and reduced 3, 7 and 28 days compression strengths of SCC. The rubbers added into the SCC mixture have reduced the compression strength as a result of the high temperature impact of the SCC mixture and the compression strength as a result of the freezing-thawing impact.