Geleneksel yapıların yatay yükler etkisinde incelenmesi
Analysis of traditional structures under lateral loads
- Tez No: 177254
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİZAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: bağdadi yapı, hımış yapı, kerpiç, yanal yük, solid, geleneksel ahşap yapılar, ahşabın depreme karşı dayanımı, bağdadi structures, hımış structures, solid, wood frame, seismic, adobe
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
1950 yılına kadar Türkiye'de yapılan yapıların %65 ve Eskişehir'deki yapılan yapıların %80 hımış, bağdadi, taş ve kerpiçten yapılan yığma yapılardan oluşmaktadır. Bunun sebebi malzeme teminin kolay ve yapımının özel bir yapım tekniğine ihtiyaç duyulmamasıdır. 1950'den sonra betonarme yapım tekniğinin ortaya çıkması ve gelişmesiyle yapı sahibi olmak isteyenler bu süre içinde genellikle tercihlerini betonarme yapılardan yana kullanmışlardır. Şimdi yine en yaygın betonarme olmak üzere çelik, ahşap ve prefabrik olarak sıralanabilir. Ancak daha önce yapılmış olan hımış, bağdadi ve yığma yapılar hala kullanılmaktadır. Depremler sonrası hasarlar incelendiğinde hımış ve bağdadi yapıların diğer yapılara göre daha az hasar gördüğü görülmektedir. Bu çalışmada, hımış ve bağdadi yapıların yatay yükler altındaki davranışı incelenmektedir. İncelemede hımış ve bağdadi yapıların yapı elemanları olan ahşap kolon ve kirişlerin frame ve değişik ara dolgu malzemelerinin solid eleman olarak bilgisayarda modellenerek yatay yükler altında çözümü yapılmıştır. Çözümler sonucunda bu yapıların diğer betonarme ve yığma yapılara göre daha sünek olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In Turkey, buildings have been built with hımış 1950. After 1950?s with the progress of reinforced concrete structures, many people who wanted to own a house, made their choices for the reinforced concrete bulding. However long time ago constructed hımış,bağdadi and masonry structures are stil widely used, When analyzing the structures in seismic zone for the damages after an earthquake it has been found out that the hımış and bağdadi structures suffer less from the eartquake when compared with the other type of structures.In this study the behavior of the hımış and bağdadi structures under lateral loads are analyzed.Hımış and bağdadi structures are modeled and analyzed by using SAP2000.Timber Structural elements such as beams and columns are modeled as framed elements.Adobe,brick and Stone elements are modeled as a solid and the analysis is done fort he lateral loads.After the analyzing these type of structures they are found to be more ductile when compared with the reinforced concrete and masonry structures.