Tafel polarizasyon (TP), lineer polarizasyon (LP), harmonik analiz (HA) ve dinamik elektrokimyasal impedans spektroskopisi (DEIS) yöntemleriyle düşük karbon çeliği (AISI 1026), pirinç-MM55 ve nikalium-118 alaşımlarının yapay deniz suyunda korozyon davranışları ve pirinç alaşımlarına benzotriazol'ün inhibitör etkisinin araştırılması
Investigation behaviour of low carbon steel (AISI 1026) and effect of benzotriazole on the corrosion of brass-MM55 and nikalium-118 alloys in artificial seawater by tafel polarization (TP), linear polarization (LP), harmonic analysis (ha) and dynamic electrochemical impedance spectroscopy (DEIS)
  1. Tez No: 177255
  2. Yazar: HÜSNÜ GERENGİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖZEN BEREKET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay deniz suyu, Korozyon, Harmonik Analiz, dinamik elektrokimyasal impedans spektroskopisi, Pirinç, Artificial seawater, Corrosion, Harmonic Analysis, Dynamic Electrochemical Impedance Spectroscopy, Brass
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmada, denizcilik sektöründe son derece yaygın kullanılan düşük karbon çeliği, MM55 ve Nikelyum-118 ticari isimleriyle bilinen pirinç alaşımları yapay deniz suyu ortamındaki korozyon davranışları, korozyon ölçme yöntemlerinden Tafel Polarizasyon (TP), Lineer Polarizasyon (LP), Harmonik Analiz (HA) ve Dinamik Elektrokimyasal İmpedans Spektroskopisi (DEIS) yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Farklı yöntemlerle elde edilen bu sonuçlar kıyaslanarak, yöntemler arasında bir bağıntı aranmıştır. Bakır alaşımlarının korozyonunun önlenmesinde başarıyla kullanılan benzotriazol (BTA) bileşiğinin, ilk defa bu çalışmada yeni üretilen MM55 ve Nikelyum-118 alaşımları üzerindeki inhibitör etkisi araştırılmıştır.İnhibitör miktarındaki artış ile numunelerimizin korozyona karşı daha iyi korunduğu, kullanılan dört değişik yöntemle tespit edilmiştir. Yine ilk defa bu çalışma ile Dinamik Elektrokimyasal İmpedans Spektroskopi (DEIS) yöntemi inhibitörlü sistemlere uygulanmıştır. Bu yöntem sayesinde, korozyon çalışmalarında önemli olan, inhibitörün numuneye, ne zaman ve nasıl tam olarak etkinlik gösterdiği sorusuna cevap bulunmuştur.Harmonik Analiz (HA) yöntemi ile yaklaşık beş dakika süren bir test yardımıyla korozyon hızı hakkında temel bazı bilgiler kolayca elde edilmiştir. Bu kadar kısa sürede elde edilen bu verilerin diğer yöntemlerle elde edilen verilerle paralel olduğu görülmüştür. Bu da Harmonik Analiz yönteminin, sanayi ve saha çalışmaları için uygun bir yöntem olduğunu göstermektedir.Kullandığımız yöntemlerle elde edilen tüm verilerin farklı, ama genel olarak paralel olduğu görülmüştür. Değerlerdeki farklılıklar, yöntemlerin dayanağı olan çalışma prensiplerinden kaynaklandığı, literatür çalışmasına dayanarak yorumlanmıştır. Benzotriazolün, pirinç-118 örneğini, bileşiminde bulunan yüksek bakır yüzdesinden dolayı, pirinç-MM55 örneğine göre daha iyi korozyona karşı koruduğu kullanılan tüm yöntemlerle ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, low carbon steel that is commonly used in navigation sector and brass alloys that are commercially known as MM55 and Nikelyum-118 are studied in the artificial seawater environment. The corrosion behaviours of these metals are examined by corrosion measuring methods such as Tafel Polarization (TP), Lineer Polarization (LP), Harmonic Analysis (HA) and Dynamic Electrochemical Impedance Spectroscopy (DEIS). The results that are obtained by different methods and the relation among the used methods are searched. Benzotriazole (BTA) compound has been used as an inhibitor successfully in copper alloys. However in this work the inhibition efficiency of MM55 and Nikelyum-118 investigated first time.It was determined that by using four different methods that our samples are better protected against the corrosion with the increase of the quantity of the inhibitor. In this work Dynamic Electrochemical Impedance Spectroscopy (DEIS) method was also used for the first time in the systems with inhibitor. Thanks to this method the question `When and how does inhibitor affect completely on the sample?? that is important in corrosion studies is answered.By the help of a test that takes almost five minutes with Harmonic Analysis (HA) method, some information about corrosion speed can be obtained easily. It is seen that the data that obtained in a short time are parallel with the data that are obtained by using the other methods. This indicates that Harmonic Analysis method is an appropriate method for industrial studies.It is seen that all the data, which are obtained by the methods we used, are different but generally parallel with each other. It is thought according to literature work that differences in values are because of the study principals that are the base of methods. It is proved with all methods that benzotriazole protects brass-118 sample better than brass-MM55 because of its high copper rate in its compound.