İlköğretim okullarındaki öğrenci ve öğretmenlerin sahip oldukları okul algıları ile ideal okul algılarının metaforlar (mecazlar) yardımıyla analizi
The analyze of perceptions that primary students and teachers have on the school life and ideal school life by using metaphors
- Tez No: 177265
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞİŞMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Metafor(mecaz), okul algısı, ideal okul algısı, Metaphor, school perception, ideal school perception
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu araştırma, ilköğretim öğrenci ve öğretmenlerinin, okul yaşamına ilişkin sahip oldukları algılar ile ideal okul yaşamına ilişkin tasarladıkları algıları metaforlar yardımıyla ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaç için öğrenciler ve öğretmenlerden ?okul, öğretmen, öğrenci, okul yöneticisi, ideal okul, ideal öğretmen, ideal öğrenci ve ideal okul yöneticisi? kavramlarına ilişkin metafor üretmeleri istenmiştir.Araştırmanın katılımcılarını, Eskişehir il merkezinde yer alan on ilköğretim okulunun 6, 7 ve 8. sınıflarından toplam 1515 öğrenci ve 69 ilköğretim öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri sekiz adet açık uçlu soru ile toplanmıştır ve toplanan veriler, betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir.Sonuç olarak ilköğretim okullarının temel işlevlerinin, bilgi vermek, korumak ve güven vermek, yeni nesli yetiştirmek ve onları şekillendirmek olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca okulların aşırı disiplinli bir yer olarak algılandığı görülmüştür. Öğretmenlerin temel rollerinin bilgi aktarmak, korumak ve güven vermek, yeni nesli yetiştirmek ve şekillendirmek olduğu açığa çıkmıştır. Öğrencilerin rollerinin ise büyümek/yetişmek, bilgi almak, otoriteye uymak, düzenli ve disiplinli bir şekilde çalışmak, öğretmenin istediği şekle girmek olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmen ve öğrencilerin büyük bir kısmı, okul yöneticilerini kaba, zararlı, aşırı otoriter kişiler olarak algılamışlardır.İdeal bir okulun temel işlevlerinin bilgi vermek, bilgi vermenin yanında eğlendirmek, güven vermek ve yeni nesli yetiştirmek olarak algılandığı ortaya çıkmıştır. İdeal bir öğretmenin rollerinin, korumak ve güven vermek, bilgi aktarmak, yeni nesli yetiştirmek olduğu ortaya çıkmıştır. İdeal bir öğrencinin temel rollerinin, bilgiyi kullanmak, öğrenme sürecine aktif şekilde katılmak, bilgi üretmek, büyümek/yetişmek, sürekli ve disiplinli bir şekilde çalışmak olduğu algılanmıştır. İdeal bir okul yöneticisinin temel rollerinin, korumak ve güven vermek, otoriter olmak, bilgi aktarmak olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the perception that primary students and teachers have on the school life and design about ideal school life by using metaphors. According to this aim, the students and teachers had demanded to produce metaphors about the concepts of“school, teacher, student, school administrator, ideal school, ideal teacher, ideal student, and ideal school administrator”.The participants of this study included a total of 1515 primary students in 6-7-8 th grades and 69 primary teachers from 10 primary schools in Eskişehir. The maximum variation sample was used in this research. The data were collected with eight open-ended questions and the descriptive data analysis was used.As a result of this study, the main functions of primary school were found giving information, taking care and feeling of being safety, cultivating of young people, and shaping them. In addition, the schools were perceived the highly disciplinarian places. The main roles of teachers were appeared transmitting of knowledge, taking care and feeling of being safety, cultivating of generation, and shaping them. The main roles of students were found growing up, taking information, submitting authority, studying systematically and disciplined, and shaping by teachers. The majority of teachers and students were perceived the school administrators that were rude, harmful, and authoritarian person.The main functions of ideal school were found giving information, entertaining, taking care and feeling of being safety, cultivating of young people. The main roles of ideal teachers were appeared taking care and feeling of being safety, transmitting of knowledge, and cultivating of generation. The main roles of ideal students were found using knowledge, being active participant in educational process, to produce knowledge, growing up, studying systematically and disciplined. The main roles of ideal school administrators were found taking care and feeling of being safety, being authoritarian, transmitting of knowledge.