Termiyonik vakum ark (TVA) yöntemiyle nano katmanlı kompozit malzeme üretimi
Production of nano laminar composite material using with thermionic vacuum arc (TVA)
- Tez No: 177271
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ EKEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: TVA, Kompozit Malzeme, SEM, TVA, Composite material, SEM
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak malzeme biliminde yeni materyallere büyük çapta ihtiyaç duyulmaktadır. Bu malzemelerden olan kompozit malzemeler üzerine önemli çalışmalar yapıla gelmektedir. Bu çalışmada, metal matrisli - tabakalı kompozit malzemelerin üretimi için yeni bir yöntem kullanılmış ve bu üretilen malzemenin incelemeleri yapılmıştır.Literatürde görülmeyen ve ilk defa tarafımızca ele alınan bu yeni yöntemle Termiyonik Vakum Ark (TVA) sistemi kullanılarak 13 tabakalı metal matrisli kompozit malzeme, gümüş ve aluminadan üretilmiştir. Üretilen metal matrisli - tabakalı kompozit malzemelerin taramalı elektron mikroskop (SEM), optik mikroskop, elektriksel iletkenlik ve optik emisyon spektrum analizleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there has been great requirement for novel materials in material science in parallel to the technological developments. Many important works have been done on composite materials which are one of these materials. In this work, a new method has been used to produce metal matrix-layered composite materials and analysis of this material has been performed.With this method which does not exist in literature and treated firstly by us, 13 layered metal matrix composite material has been produced from silver and alumina using Thermionic Vacuum Arc (TVA) system. After the production process, the analysis of the metal matrix composite material has been performed. The material has been characterized by Scanning Electron Microscopy (SEM), Metallurgical Optical Microscope, electrical conductivity and Optical Emission Spectroscopy.