Sıvı sintilasyon cihazı ile içme sularında trityum seviyelerinin belirlenmesi
The determination of tritium level in drinking water by using liquid scintillation counter (LSC)
- Tez No: 177275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ. DR. EMEL ALĞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvı sintilasyon sayım sistemi, radyoaktivite, içme suyu, trityum, Eskişehir, Sarıcakaya, Liquid Scintillation Counter System, radioactivity, drinking water, tritium, Eskişehir, Sarıcakaya
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sıvı Sintilasyon Sayım Sistemi (LSC) ile içme sularında trityum radyoaktivitesinin belirlenmesi, Türk Standartları Enstitüsü'nün (TSE) ve Dünya Sağlık Organizasyonu (WHO)'nun trityum için kabul ettiği müsaade edilebilir limit değerleri ile kıyasının yapılmasıdır.İçme sularında trityum analizi için, saha Eskişehir ve civarı olarak seçilmiş, toplam 6 içme suyu örneğinin trityum seviyesi belirlenmiştir. Analizlerimiz örneklerin elektrolizle zenginleştirme yöntemiyle Devlet Su İşleri Teknik Araştırma ve Kalite Kontrol (DSİ TAKK) Dairesi Başkanlığı İzotop Laboratuvarı Şube Müdürlüğü Trityum Laboratuarı'nda, Quantulus?1220 Sintilasyon Sayma Sistemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Trityum değerleri 0,73±0,70 ile 8,10±1,80 TU arasında değişmektedir. Sonuçlar içme suları için müsaade edilen üst limit değerleri olan 839 TU'nun (100 Bq/L) çok altında olduğundan içme suyu olarak kullanılmalarında herhangi bir sakınca yoktur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the tritium radioactivity level in drinking water by using Liquid Scintillation Counter (LSC) and to compare the results with accepted limit levels of tritium by World Health Organisation (WHO) and Turkish Standarts Institute (TSE).For the tritium analysis in drinking water, the city Eskişehir and its surroundings are chosen as pilot areas and tritium levels of six water samples are determined. Analysis is performed via enriching method by electrolysis at DSİ TAKK Isotope Laboratory and tritium levels are determined by using Quantulus-1220 Ultra Low Level Scintillation Counter System.Tritium levels of the samples change between 0,73±0,70 and 8,10±1,80 TU. These results are much lower than the upper level, 839TU (100 mBq/L). Thus there is no hazard to use them as drinking water.