Towards practical applications for molecular logic gates: 'AND' logic as an additional layer of selectivity in singlet oxygen release for photodynamic therapy
Moleküler mantık kapısın pratikteki uygulamaları. 'VE' kapısının fotodinamik terapideki singlet oksijen üretimi ile ilişkilendirilmesi
- Tez No: 177277
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN UMUT AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Fotodinamik terapi, singlet oksijen, moleküler mantık kapıları, ve mantık kapısı uygulamaları, Photodynamic therapy, singlet oxygen, molecular logic gates, AND logic operation
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Organik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Moleküler mantık kapılarıyla ilgili geçmiş yıllarda yapılan birçok çalışma mevcuttur, bunlara toplama, çıkarma ve multiplekser başta olmak üzere daha da karmaşık tasarımlar eşlik etmektedir. Ancak, bu güne kadar moleküler mantık kapılarının yaptığı işlemin sonucunun herhangi bir işlev yerine getiriyor olmaması bu konunun en büyük eksikliğidir. Birkaç yıl önce yaptığımız çalışmalarda düzgün tasarlanmış olan bodipylerin çok verimli birer singlet oksijen kaynağı olduğunu ve dolayısıylada fotodinamik terapi uygulayabildiğini göstermiş bulunmaktayız. Üstelik bu maddelerin absorpladığı dalga boyu insan vücudunun geçirebildiği 660 nm dir.Dolayısıyla, moleküler mantık kapıları ve fotodinamik terapiyle ilgili önceden edindiğimiz deneyimlerimizi birleştirerek tasarladığımız fotodinamik terapi ajanı, kanserli bölgedeki bazı madde miktarlarının belli bir değerin üzerinde olduğu zaman, singlet oksijen üretimi en üst seviyede olmaktadır. Yaptığımız araştırmalarda gördük ki; kanserli dokularda Na+ iyonu konsantrasyonu ve H+ (pH düşük ) iyonu konsantrasyonu diğer dokulara kıyasla oldukça yüksektir. Bunun sonucu olarak inputları Na+ ve H+ ionu olan bir mantık sistemi kurduk. Sistem hem sodyum hem de hidrojen iyonunun yüksek olduğu (kanserli doku) bölgeleri bulup, sadece o bölgelerde aktif olan ve singlet oksijen üretemek suretiyle kanserli hücreyi öldüren küçük bir moleküler makinadır. Dolayısıyla tasarlanan mantık kapısı outputu singlet oksijen olan ?VE? mantık kapısıdır.
Özet (Çeviri)
There have been many examples of individual molecular logic gates and molecular equivalents of more complex digital designs in recent years such as half adder, half subtractor, multiplexer. Neverethless, the unresolved issues of addressability and lack of communication between logic gates remain to be the Achille?s heel for molecular logic gates. A few years ago we have demonstrated that appropriately decorated bodipy dyes can be very efficient generators for singlet oxygen, thus act as a satisfactory photodynamic agents. As a bonus, these dyes absorb very strongly at 660 nm which is considered to be within the therapeutic window of mammalian tissue.So, combining our earlier experience in molecular logic gates and rational design of photodynamic agents, we proposed a photodynamic therapy agent that would release singlet oxygen at a much larger rate when the cancer related cellular parameters are above a threshold value at the same location. Following the survey of the relevant literature for cancer related parameters, we decided that sodium ion concentration and pH (H+ concentration) could be very promising targets. In the tumor regions the pH can drop below 6 and the Na+ concentration is also significantly higher then normal tissues. As a result, in the proposed logic system the chemical inputs could be Na+ and H+. The system in fact is an automaton which is to seek higher concentration of both hydrogen and sodium ions, and release the toxic agent (singlet oxygen) only when both concentrations are high. Thus, the proposed logic gate is an AND logic gate, the output of which is singlet oxygen.