The effect of case based learning on tenth grade students' understanding of human reproductive system and their perceived motivation
Örnek olaya dayalı öğrenmenin onuncu sınıf lise öğrencilerinin insanda üreme sistemi konusunu öğrenmelerine ve motivasyonlarına katkısı
- Tez No: 177332
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESEN UZUNTİRYAKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: nsanda Üreme Sistemi, Örnek Olaya Dayalı Ögrenme, GelenekselÖgrenme yöntemi, Akademik Basarı, Motivasyon, Human Reproductive System, Case Based Learning, Traditionally DesignedBiology Instruction, Academic Achievement, Motivation, Task Value, Intrinsic goalOrientation, Extrinsic Goal Orientation
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalısmada örnek olaya dayalı ögrenmenin onuncu sınıf ögrencilerinin insanda üremeünitesindeki akademik basarılarına ve güdülenmelerine etkisi arastırılmıstır.Çalısma 2007 -2008 bahar döneminde Ankara'daki özel bir lisede gerçeklestirilmistir.Çalısmaya iki ögretmenin dört sınıfından 48si erkek 32si kız olmak üzere toplam 80 onuncusınıf ögrencisi katılmıslardır. Rastgele dagılımı saglamak üzere, ögretmenlerin her birininsınıflarından biri kontrol grubu olarak atanırken aynı ögretmenin diger sınıfı deney grubuolarak atanmıstır. Deney grubu olan iki sınıf konuyu örnek olaya dayalı ögrenme yöntemiyleögrenirken kontrol grubu olan diger iki sınıf konuyu geleneksel ögrenme yöntemiyleögrenmislerdir.Deney grubunda örnek olaylar birkaç bölüm halinde her defasında bölümlerden biri verilerekuygulanmıstır. Bu gruptaki ögrenciler insanda üreme ünitesini örnek olaylar yoluyla baskaherhangi bir ilave yöntem olmaksızın ögrenmislerdir. Örnek olaylarda eksik bilgi verildiginden,ögrencilerden hem örnek olaylarda sorulan veya kendilerinin yönelttigi soruları çözümlemekhem de verilen eksik bilgileri tamamlamak üzere arastırma yapmaları ve çözüm yolundatartısmaları istenmistir. Ögrenciler örnek olayın bir bölümünü tamamladıklarında digerbölümleri sırayla almıslardır. Örnek olaylarda sunulan muammaya çözüm ararken ögrencilerhem bireysel hem da grup çalısması yapmıslardır. Kontrol grubunda ögretim ögretmeninaçıklamaları ve okul zümre ögretmenleri tarafından hazırlanmıs olan internet erisimli dersnotları aracılıgıyla sürdürülmüstür.Ögrencilerin insanda üreme ünitesindeki akademik basarılarını ve güdülenmelerini ölçmeküzere nsanda Üreme Basarı Testi ve Ögrenmede Güdülenmis Stratejiler Anketi hem deneygrubuna hem de kontrol grubuna ön-test ve son-test olarak verilmistir.Çoklu Varyans Analizi (MANOVA) yoluyla örnek olaya dayalı ögrenme yönteminin çalısmanındegiskenlerine etkisine bakılmıstır. Sonuçlar örnek olaya dayalı ögrenmenin ögrencilerinakademik basarılarını ve güdülenmelerini arttırdıgını göstermistir.
Özet (Çeviri)
The effect of case based learning on 10th grade students? academic achievement in the unitof human reproductive system and their perceived motivation (Intrinsic Goal Orientation,Extrinsic Goal Orientation and Task Value) was investigated in this study.The study was conducted during 2007-2008 spring semester in a private high school inAnkara, Turkey. A total of 80 (48 males and 32 females) tenth grade students from fourbiology classes of two teachers were involved in the study. One class of each individualteacher was assigned as control group and the other class of the same teacher was assignedas experimental group to sustain randomization. Two of the classes assigned asexperimental group were instructed with case based learning, while two classes of thecontrol group were received traditionally designed biology instruction.In the experimental group, two cases that are divided into several parts were assigned in aninterrupted manner. Students learned the human reproductive system via cases inexperimental group without any additional method. The cases include incomplete data andstudents were needed to search for and discuss to answer the questions posed in the casesand by themselves and to complete the data. When the students completed a part of thecase, next part was distributed. While dealing with the dilemma presented in cases, studentsdid independent study as well as group work. In the control group, instruction was based onteacher explanations and web based notes prepared by the biology department of the highschool.Human Reproductive System Achievement Test, Motivated Strategies for LearningQuestionnaire were administered as pre-test and post-test to the students in both groups tomeasure the students? academic achievement in the unit of human reproductive system; andtheir perceived motivation; specifically, task value, intrinsic goal orientation, and extrinsicgoal orientation.Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) was used to investigate the effect of case basedlearning on the students? academic achievement in the unit of human reproductive systemand their perceived motivation. Results revealed that case based learning improved students?academic achievement and task value.