Timing issues in a terawatt laser system
Terawatt lazer sistemindeki zamanlama sorunları
  1. Tez No: 177340
  2. Yazar: REMZİYE PINAR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. HAKAN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sekillendirilmis darbe yükseltme, geciktirme, titanyum-safirlazeri, Chirped pulse amplification, time delay, Ti:Sapphire laser
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  12. Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Lazer alanında, farklı amaçlar için faydalanılan ve tasarlanan degisik lazer çesitlerivardır. Zamanla bunların güçleri kilowatt seviyelerinden terawatt seviyelerineasama asama artmıstır. Lazer bilimi teknolojisinde en ünlü metodlardan biri masaüstüterawatt lazer sistemlerini saglayan sekillendirilmis darbe yükseltmeyöntemidir. Bu metod, asırı hızlı lazerler için yüksek çıkıs gücü (terawattın 10'lukatları), çok kısa süreli darbe (femtosaniyenin 10'lu katları) ve yüksek enerji saglar.Titanyum:Safir lazeri, bir asırı hızlı lazer çesitidir. Bu tez çalısması, bir lazer ileosilatörden çıkan sinyali çakıstırmak için sinyal jenaratörünün nasıl çalıstırılmasıgerektigi konusunda yogunlasmıstır. Bunlarla birlikte, Terawatt lazer sistemikurarak bu sistemdeki en önemli parametre olan zamanlama konuları ve busistemin tüm bilesenleri, pompa kaynagı, fotodiyot, Pockels ünitesi, gerdirmeünitesi ve dezlır incelenmistir. Bu çalısmada amaç pompalama ve beslemedarbelerinin zamanlamasını ve lazer sistemindeki parçaların gecikme zamanlarınıayarlayarak sistemden terawatt seviyesinde çıkıs gücü elde etmektir.
Özet (Çeviri)
In the laser market, there have been various kinds of lasers designed and utilized fordifferent purposes. As time goes on, their powers have been gradually increasedfrom kilowatts (kW) to terawatts (TW). One of the most famous methods in laserscience technology is Chirped Pulse Amplification (CPA) which enables table-topterawatt laser systems. This method provides high output power (tens of TW), veryshort pulse duration (few tens of femtoseconds) and large energy (mJ) for ultrafastlasers. One of the most well-known ultrafast lasers is Titanium:Sapphire laser. Thisthesis work concentrates on how delay a pulse generator should work so that Verdiand the oscillator pulse coincide. Moreover, by assembling a terawatt laser system,the most important issues are timing between seed pulse and pump pulse and timedelays of all components of this system; autocorrelator, pump source, photodiode,Pockels cell, stretcher and dazzler were examined. This timing and the time delayswere separately identified for terawatt laser systems. In this study, the aim is toattain the terawatt level output by arranging pump and seed pulses timing and thetime delay on the components of the laser system setup.