Batı Karadeniz bölgesi Philaenus spumarius (L.) popülasyonlarında renk/desen polimorfizmi
Colour/pattern polymorphism of Philaenus spumarius(L.) in the Western Black Sea region populations
  1. Tez No: 177379
  2. Yazar: NİLGÜN AKDENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELÇUK YURTSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Philaenus spumarius, polimorfizim, çayır köpük böceği, Homoptera, Cercopidae, Turkey, Philaenus spumarius, polymorphism, meadow spittlebug, Homoptera, Cercopidae, Turkey
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki Philaenus spumarius türünün kanatlarındaki renk/desen polimorfizmi incelenmiştir. 1020 dişi, 1510 erkek birey olmak üzere toplam 2530 ergin çayır köpük böceği 42 farklı popülasyondan toplanmıştır. Altı farklı allel tarafından ifade edilen dokuz farklı fenotip ? populi (POP), typicus (TYP), trilineatus (TRI), marginellus (MAR), flavicollis (FLA), leucocephalus (LCE), gibbus GIB), albomaculatus (ALB), leucophtalmus (LOP) ? tespit edilmiştir. Bu tür ile ilgili yapılan önceki çalışmalarda yaygın olarak bulunan lateralis (LAT) fenotipi bu çalışmadaki hiçbir popülasyonda tespit edilmemiştir. Toplam verilerde % 63 oranı ile en çok bulunan fenotip TYP olarak saptanmıştır. Bunu % 31 oranı ile POP, %4 oranı ile TRI ve % 5 oranı ile melanikler izler. Tespit edilen dokuz fenotipin tümünü, yalnızca bir popülasyon içermektedir. Diğer popülasyonların büyük çoğunluğu sadece POP ve TYP fenotiplerinden oluşmaktadır. Melanik fenotipler ise sadece dişilerde görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The heritable elytral colour/pattern polymorphism of Philaenus spumarius in the North Western Black Sea Region of Turkey was investigated. A total of 2530 adult spittlebugs, 1020 females and 1510 males collected from 42 different populations were analysed in terms of 11 main colour forms. Nine different phenotypes, ? populi (POP), typicus (TYP), trilineatus (TRI), marginellus (MAR), flavicollis (FLA), leucocephalus (LCE), gibbus (GIB), albomaculatus (ALB), leucophtalmus (LOP) ? phenotypes (expressed by six different alleles) were determined. The common phenotype lateralis (LAT) of previous studies was not encountered at all. In the pooled data the predominant phenotype was TYP (%63) in females and males followed by POP (%31). TRI (%4) and melanics (%5) were at close proportions. However, only one population had nine phenotypes altogether. The majority of the populations surveyed had only POP and TYP. The melanic phenotypes found only in females.