Aktif karbon adsorpsiyonu ile boyarmadde giderimi
Removal of dye by adsorption with using activated carbon
  1. Tez No: 177399
  2. Yazar: ELİF ERKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. FERDİ GERÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Karbon, Adsorpsiyon, Reaktif Boyalar, Atıksu, Activated carbon, Adsorption, Reactive dyes, Wastewater
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada atıksulardaki boyarmaddenin aktif karbon kullanılarak adsorpsiyon yöntemi ile giderimi incelenmiştir. Onopordum Acanthium L.'un potasyum karbonat (K2CO3) ile kimyasal aktivasyonu, aktif karbon hazırlanmasında kullanılmıştır. Boyarmadde olarak Reaktif Mavi 19 ve Reaktif Turuncu 16 kullanılmıştır. Başlangıç boya derişiminin, başlangıç pH'ının, adsorban miktarı, adsorpsiyon süresi ve sıcaklığın giderim üzerindeki etkisinin incelendiği çalışmalarda 300 ppm'lik boya derişiminde % 99.94 giderim sağlanmışken 600 ppm için % 81.04 giderim bulunmuştur. Boyarmaddelerin aktif karbon üzerine adsorpsiyonu sistemi için, izoterm araştırması yapılmış ve elde edilen adsorpsiyon sabitleri yardımıyla sistem termodinamiği incelenmiştir. Ayrıca dört farklı sıcaklıkta, farklı başlangıç derişimleri ile deneysel çalışmalar yapılarak, kinetik hız ifadeleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, removal of reactive dye from wastewater by adsorption with activated carbon was investigated. Onopordum Acanthium L. was used to prepare activated carbon by chemical activation with potassium carbonate (K2CO3). Reactive Blue 19 and Reactive Orange 16 was used as dyestuff. In the studies of the effect of initial dye concentration, initial pH, amount of adsorbent, adsorption time and temperature to dye removal, the percent of dye removal was found % 99.94 for 300 ppm and % 81.04 for 600 ppm. For the adsorption system of dyestuffs on the activated carbon, the isotherm studies have done and by the coefficients which are obtained, the system thermodynamics are investigated. Also the system kinetics are investigated by doing experimental studies with the different initial dye concentrations at the four different temperatures.