Bazı bitki ekstrelerinin mast hücreleri üzerine etkilerinin in vivo araştırılması
In vivo investigations of some plant extract effects on mast cells
  1. Tez No: 177398
  2. Yazar: SENEM TEKELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MELİH ZEYTİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Allergy and Immunology, Biology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Origanum onites L, Mast Hücresi, Deri, Mide, Mast Hücre Mediatörleri, Origanum onites L, Mast Cell, Skin, Stomach, Mast Cell Mediators
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, dişi-erkek Wistar albino sıçanları (Rattus Rattus norvegicus) deney hayvanı olarak kullanıldı. Yedi deney, yedi pozitif kontrol ve altı negatif kontrol olmak üzere üç gruba ayrıldı. Deney gruplarındaki hayvanlara intraperitonel olarak kekik uçucu yağı, pozitif kontrol grubundaki hayvanlara zeytinyağı ve negatif kontrol grubundakilere ise serum fizyolojik enjekte edildi. Kekik (Origanum onites L.)' in, bağ dokusu mast hücrelerini (CTMC) içeren deri ve mukozal mast hücrelerini içeren (MMC) mide fungus bölgesindeki mast hücrelerinin lokalizasyonları, morfolojileri, degranülasyonu ve mast hücre mediatörlerinin boyanması üzerine etkisi ayrıntılı olarak araştırıldı. Klasik histolojik yöntemler kullanılarak, mast hücrelerine spesifik farklı boyalarla boyanan preparatlarda, mast hücre mediatörlerinden heparin, histamin ve serotonin tespit edilmeye ve elde edilen özellikleri karşılaştırılmaya çalışılmıştır.Elde edilen bulgulara göre kekik uçucu yağı ve zeytinyağı verilen gruplardaki mast hücreleri negatif kontrol gruplarıyla karşılaştırıldığında, sayıca arttıkları, morfolojik ve kimyasal yapılarında farklılıklar olduğu, deney gruplarının degranülize ve granülize, zeytinyağı gruplarının ise sadece granülize oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca midedeki mast hücrelerin histamin, deridekilerin ise heparin mediatörlerini salgılayarak işlevlerini yerine getirdikleri görülmektedir. Sonuç olarak, mast hücrelerinden salınan bu mediatörlerin sindirim ve bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkileri göz önünde bulundurulup, daha ileri tekniklerle araştırılarak, kekiğin ilaç sanayinde hammadde olarak kullanılmasının araştırmaya açık bir konu olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study, 20 female and male Wistar rats (Rattus rattus norvegicus) were used. Animals were divided into three groups: seven of them is experiment, seven of them is positive control and six of them is negative control animal. Experiment groups of rats have been injected the oregano (Origanum onites L.) volatile oils, positive groups of rats have been injected the olive oil and negative groups of rats have been injected the serum physiologıcal intraperitoneally. In this study we particularly investigated the effect of oregano on locations, morphology, degranulation of mast cells in skin containing connective tissue-type mast cells (CTMC) and mucosal-type mast cells (MMC) on stomach fungal section, and at the same time on staining of mast cell mediators. From mast cell mediators have been studied to determine heparine, histamin and seratonin on mast cells staining via specific stains using conventional histological methods, and obtaining findings have been compared with each other.In respect of obtaining findings, mast cells in groups injected oregano volatile oil and only olive oil have been determined to increase as numerically and to be localize in connective tissue in comparison with negative control groups. Also, mast cells have shown morphological and chemical differences; experiment groups have degranulised and granulised, positive control groups have only granulised . Furthermore, we determine that mast cells in stomach fungus perform their function secreting histamine and mast cells in skin secreting heparin. Finally, we think that oregano could use in medicine industry as raw material using advanced techniques in further studies taking into consideration that mediators secrete from mast cells effect positively on digestive and immune systems.