Synthesis of novel chiral thiourea derivatives and their applications, synthesis of some Hdac inhibitors, addition of acyl phosphonates to ethylcyanoformate
Tiyoüre türevlerinin sentezi ve uygulamaları, bazı Hdac inhibitörlerinin sentezlenmesi, açil fosfonatların etilsiyanoformata katılımı
  1. Tez No: 177416
  2. Yazar: GÜLÜZAR SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN S. DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Organokatalizör, Üre ve Tiyoüre Türevleri, TADDOL, HDAC İnhibitörleri, Açil Anyon, Açilfosfonat, Siyanohidrin, Organocatalysis, Urea and Thiourea Derivatives, TADDOL, HDAC Inhibitors, Acyl Anion, Acylphosphonate, Cyanohydrin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Son yıllarda tiyoüre türevleri asimetrik sentezde organokatalizör olarak ana çalışma konusu olmuştur.Çalışmanın ilk bölümünde, tiyoüre katalizörleri kolaylıkla elde edilebilen L-tartarik asitten sentezlenmiş ve kulanıldıkları bazı katılma tepkimelerinde önemli bir etki gösterememişlerdir.Günümüzde, kansere karşı birçok HDAC inhibitörü geliştirilmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, bazı aril bütenoik asit türevleri, fonksiyonlanmış benzaldehit ve pürivik asitten başlanarak HDAC inhibitörü olarak sentezlenmiştir.Yapılan aktivite testleri bilinen maddeler ile kıyaslanabilir sonuçlar göstermiştir.Çalışmanın son bölümünde, bazı açil fosfonatlar sentezlenmiş ve bu açil fosfonatların etilsiyanoformata katılması ile yüksek verimli ürünler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The thiourea derivatives have become a main focus of research in asymmetric synthesis as an organocatalyst in recent years. In the first part, the thiourea catalysts are synthesized starting from easily available L-tartaric acid and application of the catalysts to some addition reactions showed no significant asymmetric induction.A number of HDAC inhibitors have been developed as anti-cancer agent at the present time.In the second part, some aryl butenoic acid derivatives are synthesized as HDAC inhibitors starting from substituted benzaldehyde and pyruvic acid. The HDAC activity studies showed comparable results with known molecules.In the last part, some acyl phosphonates are synthesized and addition of ethylcyanoformate to acyl phosphonates furnished the products in good yields.