Trajectory estimation in directional drilling using bottom hole assembly (BHA) analysis
Yönlü sondaj dizisi kuvvet analizi ile yön tayini
  1. Tez No: 177461
  2. Yazar: SERKAN DOĞAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA VERŞAN KÖK, Y.DOÇ. EVREN ÖZBAYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yönlü sondaj, FAI, KOP, Directional drilling, FAI, KOP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmanın amacı mekaniğin yönlü sondaja ait temel kavramlarını bir araya getirip kuvvet ve baskı analizleri ile yönlü kuyuların sondajı için daha kolay uygulanabilir ve ekonomik bir yol bulmaktır. Merkezleyicisi olmayan çıplak dizi ve tek merkezleyicili dizi literatürde var olan formüllerin ışığında incelenmiş, formüller yön analizi için düzenlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda yönlü olarak açılmış bir kuyu parametrelerde değişiklik yapılarak çıplak dizi ile de teorik olarak açılmış ve alternatif bir yol olarak sunulmuştur. Tek merkezleyicili dizi yön analizi için ise bir bilgisayar programı yazılmıştır. Parametrelerin sondaj üzerine etkileri araştırılmış ve değerlendirilmiştir. Sonuçlar yönlü kuyuların planlama ve sondaj aşamalarında yararlı olacak niteliktedir. Çevre kuyuların verileri kullanılarak hesaplanabilen formasyon verilerinin (FAI) diğer kuyuların planlamasında kullanılabileceği gösterilmiştir. Çalışmada kullanılan yönlü sondaj verileri analiz edildiğinde bahsi geçen kuyunun yön değişikliğine başlanılan noktanın (KOP) daha sığ bir derinliğe çekilmesi durumunda yönlü sondaja ihtiyaç duyulmadan açılabileceği gözlenmiştir. Ancak, KOP 'in ayni noktada kalması durumunda, yönlü sondaj gereçleri kullanılarak elde edilen dönüşün sağlanamadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to combine the basic concepts of mechanics on drill string which are related to directional drilling, thus finding a less complicated and more economical way for drilling directional wells. Slick BHA, which has no stabilizers attached and single stabilizer BHA are analyzed through previously derived formulas gathered from the literature that are rearranged for this study. An actual directional well is redrilled theoretically with a slick BHA and a computer program is assembled for calculating the side force and direction of the well for single stabilizer BHA. Influence of controllable variables on drilling tendency is investigated and reported. The study will be useful for well trajectory and drill string design in accordance with the drilling phase. Also, by using available data from offset wells, drilling engineer can back-calculate the formation anisotropy index (FAI) that is often used for optimizing well trajectories and predicting drilling tendency on new wells in similar drilling conditions. After analysing the directional well data used in this study, it has been concluded that the well could be drilled without a steerable tool if the kick of point (KOP) is not a shallower depth. If the KOP is kept similar, the same curvature could not be achieved without a steerable tool.