Graphical simulation and programming of robots
  1. Tez No: 6808
  2. Yazar: E.İLHAN KONUKSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN KAFTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Robotlar, Robotik, Manipülatörler, Yörünge Planlaması, Yazılım Sistemi, Off-line”Robot Programlama, Etkileşimli Robot Programlama, Robot Programlama Dili, Simülasyon, Bilgisayar Destekli Simülasyon Dilleri, BDT-modelleme, Industrial Robots, Robotics, Manipulators, Trajectory Planning, Software System, Off-line Robot Programming, Interactive Programming of Robots, Robot Language, Simulation, Computer-aided Simulation Languages, CAD-modelling. -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET Grafiksel Simülasyon ve Robot Programlanması KONUKSEVEN, Erhan İlhan Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilgin KAFTANO?LU Haziran 1989, 187 Sahife Bu çalışmanın amacı, 3 boyutlu PUMA tipi robot modellenmesini, bu robotun grafiksel öğretim yolu ile programlanmasını ve robotun hareket ve yörüngesinin 3 boyutlu animasyonunu kapsayan bir grafiksel simülasyon paket programını geliştirmektir. Bu paket program yardımıyla, kullanıcı uzuv boyutlarım ve eklem kısıtlamalarını vererek PUMA tipi robotun 3 boyutlu grafiksel modelini oluşturabilir. Program kolay kullanılabilir programlama aracı olarak, etkileşimli off-line robot programlama ortamı sağlamaktadır. Kullanıcı robotu istenen pozisyona ve istenen şekle getirebilir. Simüle edilmiş kontrol paneli kullanılarak robot eksenlerinden biri veya Kartezyen koordinatta robotun eli hareket ettirilebilir. Elin verilen pozisyonu hareket sahasının içinde olup olmadığı kontrol edilmektedir. Eğer bu pozisyon hareket sahasının içinde ise, eklem değişkenlerinin belirlenen sınırlar içinde olup olmadığı kontrol edilmektedir. Bu program yardımı ile robotun 3 boyutlu animasyonu da yapılabilir. Programda, 3 boyutlu grafiksel model görüntüleme için, kullanıcı göz koordinatları, görüntü yönü ve görüntü açısı fonksiyonları sağlanmaktadır. -v-
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Graphical Simulation and Programming of Robots KONUKSEVEN, Erhan İlhan M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bilgin Kaftanoğlu June 1989, 187 Pages The object of this study is to develop a graphical simulation package which includes construction of 3D graphic model of PUMA type robot, programming the robot using graphical-teach-in and 3D animation of the movements and trajectories of the robot. With this package user can build 3D graphic models of PUMA type robot by giving the link distance parameters and joint constraints. The package provides an interactive environment suitable for off-line robot programming system which will give an easy-to-use programming tool. User can drive the robot to desired positions and desired orientations of the hand. By using the simulated control panel, it is possible to drive a single axis of the robot or to drive the hand in Cartesian space. The given position of the hand is checked, whether it is in the working volume or not. If it is in the working volume, the joint variables are checked whether they are within the specified ranges or not. By using this package It is also possible to animate 3D model of the robot. The package provides user eye point, user view direction and viewing angle functions for the display of graphical 3D models. -iii-(ZÇ-ozjy?-