Restructuring agriculture and adaptive processes in rural areas: The case of cotton sector in Adana-Karataş
Yeniden yapılanan tarım ve kırsal alanlarda intibak süreçleri: Adana-Karataş?ta pamuk sektörü örneği
  1. Tez No: 177483
  2. Yazar: EKREM AYALP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MELİH PINARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: tarımsal yeniden yapılanma, kırsal tepki, pamuk sektörü, agricultural restructuring, rural response, cotton sector
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Geleneksel tarımda süregelen dönüşümler yaşanıp, tarımsal kurumsal teşekkül ve piyasa yapılarında yeni düzenlemeler söz konusu iken, bu tezin amacı yaşanan bu sürecin kazanan ve kaybedenlerinin kimler olabileceğinin tarifini yapmaktır. Arka plandaki soru kırsal alanların yeni çehresine dairdir ve çalışma bu alanlarda tarımın mevcut durumdaki öneminin ne düzeyde olduğu ve eğer kırsal alanlar birer yaşam formasyonu olarak dönüşüm içerisinde ise, bu yeniden yapılanmanın tarım açısından tezahürlerinin neler olacağını dikkate almaktadır. Bu hususlar Adana'da pamuk sektörünün işleyiş yapısına referansla incelenmiş ve Karataş İlçesindeki üç köydeki pamuk üreticileri ilgimizin birimleri olarak tetkik edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While there has been an ongoing transformation of traditional agriculture and new regulations on agricultural institutional formations and market structures, the aim of this thesis is tracing forward to identify who the losers and the winners of this process would be. The background question is about the new faces of the rural areas and, the study considers what the current importance of agriculture in those areas is and if rural areas as living formations are in transition, then what will be the implications of this restructuring in terms of agriculture. These issues are investigated with reference to the operational structure of cotton sector at Adana and, the cotton producers at the three villages in Karataş District are examined as an unit of concern.